Китай помага на Йелън да не прави нищо

Двете най-големи икономики в света се държат взаимно на каишка. Маркъс Ашуърт от Haitong Securities коментира.

Маркъс Ашуърт в студиото на Bloomberg. Снимка: Bloomberg.com Маркъс Ашуърт в студиото на Bloomberg. Снимка: Bloomberg.com

Как гледате на пазарите в момента? Изглежда, че има променливи настроения спрямо риска, пазарът е много опростен и той просто очаква действия от централните банки.

 

Да, в тази връзка искам да обърна внимание на нещо, написано в блога на управителя Дейвис, което подчертава това, че те наистина се тревожат от факта, че Китай изнася дефлация и от рязкото девалвиране на юана. Това нещо се появява периодично, а и вече видяхме доста пъти да се отрича. Изглежда, че Китайската народна банка обвързва курса към долара много силно, но спрямо останалата част от кошницата, към която те сериозно се стараят да ни насочат вниманието, там отслабването беше подкрепено от по-силното евро и силната йена, което помага на Китайската народна банка в момента. Но определено, Фед е достатъчно благоразумен, с оглед и на изборите, които идват, за да гледат на това като голям проблем през тази година.

 

Вече чух и двете неща. Някои казват, че те само използват Китай като извинение или се тревожат за Китай и задържат нормализирането, тъй като това би се отразило на Китай. С други думи, нещата са – ние помагаме на Китай, а те не девалвират твърде бързо.

 

Мисля, че тук има и нещо повече. Те им казват – ако не ни помогнете ви очаква точно това.

 

Какво означава това за пътя на Джанет Йелън оттук-нататък? Всъщност, у дома това е добре, основната инфлация е 1,7%, безработицата се развива също много добре.

 

В Щатите нещата са разнопосочни. Там има много неща, които можете да посочите, които са доста силни – особено безработицата. Но в същото време, собственият индикатор на Фед за условията на пазара на труда не изглежда добре в момента. Така че, нещата могат да се разглеждат и по двата начина, но от практична гледна точка, както казаха и от поделението на Фед в Атланта, растежът за първото тримесечие ще е 0,1%, което е ужасно. Обаче, имаме сезонен проблем. Това се случва. Първото тримесечие е много слабо всяка година в Щатите. Обикновено, това е свързано с времето. Този път, това не е така, а сезоните се изменят навсякъде. Но те направиха повишението на лихвите през декември и се връщат към това, което правиха през предишните няколко години – а именно да не правят нищо в близко бъдеще. Това определено изненада някои хора, наистина изглеждаше сякаш икономиката се възстановява, но сега става ясно, че сезонните тенденции за първото тримесечие се проявяват. Така че се връщаме отново към твърде слаб растеж за Фед. Това помага на Йелън да не прави нищо.

 

Последни новини
Още от Акценти