Капаните заложени на пазара на облигации

Изкуственото търсене изкривява пазара

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Историята с Гърция заплашва отново да се повтори, всъщност дори не да се повтори, защото ние не сме спрели да я следим през последните няколко години... Какво е това? Екзистенциална криза за Европа или по-скоро духът иска да излезе от бутилката?

Това вече сме го виждали няколко пъти и е трудно да повярваме, че пазарите реагират екзистенциално и мисля, че в момента подценяваме други рискове – кризата с мигрантите, надигането на популистки и дори сепаратистки партии, които набират сила в местната политика в страни от Еврозоната.

Политиката в Еврозоната явно е като Ин и Ян – политиците срещу ЕЦБ, виждаме едно трудно гласуване, искат да изкупуват корпоративни облигации, този процес вече се развива, а пазарът е гладен за корпоративен дълг, просто не може да се засити. Ще ви покажа една графика на извънборсовия пазар за кредитни деривати. Да я видим. Защото ако не можете да купувате дългови книжа, се обръщате към суаповете за кредитно неизпълнение. Това е по-ликвиден пазар от пазара на корпоративни облигации. Какво точно ври под капака? Ще се окаже ли, че сме си забъркали една гореща каша от корпоративните облигации? Надценихме ли корпоративните облигации?

Да, миля че цените както на корпоративните, така и на държавните облигации са надценени. Но проблемът не е в кредитното неизпълнение, а в изкривяването на пазара, защото сте създали изкуствени купувачи на облигациите. Така че това е чисто пазарен, а не икономически проблем.

Споменахте икономиката, нека поговорим за инфлацията. Тя може само да присъства, да не е активна, но аз гледах данни от пазара на облигации, данни за доходността на облигациите и те подсказват, че средно в света инфлацията е около 1,1% - далеч от целта на монетарната политика на банките по света.

Отново, това е изкривяване на пазара, защото създадохме фалшиво търсене на облигации. Ако оставим настрани петрола, който намалява водещата инфлация и погледнем към базовата инфлация, то имаме тенденция за нарастване на всеки или поне на всеки развит пазар – Еврозоната, дори и в Япония. В САЩ инфлацията е 2,3%, доста значителна цифра, ако я сравните с инфлацията в света. А когато се вгледате в нейните компоненти, тя има доста широка основа. Имаме много цени, които се покачват в много сектори на икономиката, дори и при стоките, дори и там където има дефлация на доларовата цена, цените се покачват. При услугите, знаем, че това е един обичайно силен сектор от икономиката, цените се покачват, ръстът на заплатите също не е лош. Така че, когато съберете всички тези данни, то може да заключите, че предстои инфлация.

Големият дух от бутилката е тази страна, Китай, разбира се. Боже, стори ми се че видях Доналд Тръмп. Китай, Китай... Това е графика на индекса на потребителските цени… синята крива представлява паричната маса, а бялата – индекса на потребителските цени и той се покачва с 3% през втората половина. Китай, страната на дефлацията, прави обратен завой... или аз се хващам за сламка?

Китайският индекс е малко по-различен от този индекс в други държави, защото там в кошницата се включени повече храни. Но е интересно защото хората често обсъждат дефлацията в индекса на цените на производителите в Китай, но в продължение на години потребителският индекс не е падал под 2%, а сега се покачва.

 

Последни новини
Още от Акценти