Brexit може да създаде икономическа нестабилност

Коментар на Доминик Бънинг, главен борсов стратег в HSBC

Доминик Бънинг, главен борсов стратег в HSBC, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доминик Бънинг, главен борсов стратег в HSBC, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Накъде отива историята с Brexit. Това понятие даже беше забранено от 2 банки, но да се върнем на темата. Не е нужно да го наричаме Brexit, но нека отметнем това - ако се събудим на 24 юни и сме гласували за напускане на ЕС и знам, че има теории за твърдо или меко приземяване, но какво ще стане непосредствено след вота?

Мисля, че ще се отрази много негативно на лирата, ако Великобритания излезе от ЕС. От гледна точка на валутата, тя ще поевтинее. Имаме много голям дефицит по текущата сметка, както и много голям фискален дефицит.

Колко е той приблизително, Домник?

Мислим, че е между 15 и 20% в седмиците след вота, а в самия ден – доста по-голям процент.

Нека да поговорим за вариантите за меко и твърдо приземяване. Не приземяване, а напускане, продължавам да си мисля за Китай, но да разкажи ни за Великобритания.

Има много различни пътища, по които Великобритания може да поеме, в случай на напускане. Говори се за сценарии, като при Норвегия или Britzerland, ситуация, подобна на тази в Швейцария и всякакви други прякори.

Britzerland много ми харесва!

Да, хората измислят всякакви имена. Канада има единствено търговско споразумение. Никой не знае точно как ще се развие ситуацията, има период от 2 години, в който трябва да се реши този въпрос.

Можем да си представим сценарии, в който преговорите между ЕС и Великобритания протичат сравнително гладко и споразумението за свободна търговия бива подписано скоро след вота, това е напълно възможна ситуация. На мен обаче ми е трудно да си го представя, по-вероятно е преговорите да се разтеглят във времето, а несигурността ще натежи върху валутата и вероятно и върху икономиката.

Доминик, говорите за движение на валутата от 20 и повече процента само в рамките на един ден, дори по-малко от затварянето на секциите и обявяването на резултата от гласуването. Какво правят банките, за да се позиционират или опитат да предвидят резултата от вота, кога банките ще започнат да правят анкети за Brexit?

На въпроса как достигнахме до това число и как се позиционираме, отговаряме, че в момента пазарът включва около 1/3 шанс за Brexit, според букмейкърите. Виждаме и около 8-9% разлика за валутата спрямо лихвения процент, където лирата ще се търгува в съответствие с тази разлика и това прави 33%. Ако стигнем до 100%, сценарият Brexit е напълно включен в оценката на пазарите. От 9% получаваме още 18-19% движение – ето така стигнахме до тези прогнози. Така се позиционираме за тях. От наша гледна точка, поради тази несигурност и външната позиция, която Великобритания заема, това е средата, която ще бъде негативна за паунда.

Не става въпрос да кажем: Вижте, след 10 години, това ще бъде ужасно за Великобритания, а по-скоро, че в краткосрочен план има много несигурност и не знаем какво ще се случи, ако излезем от ЕС, но най-вероятно ще бъде негативно за лирата.

 

Последни новини
Още от Акценти