BOE: Рисковете от Brexit

Скот Хамилтън от Bloomberg коментира последните решения на BOE

Можете ли да очертаете последствията от това решение? За мен, основният момент е притеснението от Brexit и фактът, че той вече оказва значително влияние върху ходовете на банката и ще продължи да оказва влияние.

Днес излезе изявлението на FPC от срещата им на 23 март...

Комисията по финансова политика...

Точно така. Комисията има задача да предотврати финансова криза във Великобритания. Те имаха доста работа на тази среща и честно казано рискът от Брекзит е в основата и подхранва доста от финансовите рискове. Налице са рискове в някои области на кредитиране в страната по отношение на ипотечното кредитиране с цел инвестиции и кредитирането на покупки на коли, Великобритания има огромен дефицит по текущата сметка, а има и международни рискове свързани с волатилността на световните финансови пазари и слабостите на развиващите се пазари. Като цяло, Комисията стига до заключение, че прогнозите за финансова стабилност са се влошили от последната им среща през ноември. Картината показва, че Bank of England ще бъде все по-активна в политиките по кредитиране, докато Комисията за монетарна политика, която определя лихвените проценти винаги или поне напоследък твърди, че няма да увеличи лихвите още дълго време, а FPC излязоха с редица мерки.

Мерки, които засягат начина за оказване на натиск над някои банки в системата. Кажете нещо повече по във връзка с банките. Изглежда комисията иска да повиши изискуемия капитал, но всъщност, това не означава бързо наберете още пари, бързо продайте още акции. По-скоро те сякаш правят по-прозрачно разпределението на тези капитали, а иначе те са налични в банките.

Точно така. Това, което FPC обявиха е наистина исторически ход. Те поискаха увеличение на контрацикличния капиталов буфер, което е изискване банките да имат повече капитал отговарящия на изискванията от Базел. Процентът беше увеличен от 0 на 0,5%. Разковничето обаче е в детайлите, защото макар да има увеличение на капиталовия буфер на 0,5%, всъщност то се компенсира от намалението при други капиталови изисквания. Така че, това е по-скоро промяна в класификацията на тези пари, а не реално общо увеличение на капиталите в банките.

Банката предприема и доста мерки, за да ограничи кредитирането с цел инвестиции в недвижими имоти. Възможно ли е да успее? Каква е реакцията на банките? Оплакват ли се?

Именно за този сектор от пазара, FPC често предупреждаваше през последните месеци, че при него има твърде бързо разрастване и увеличение на заемите. Но FPC нямат правомощия на този кредитен пазар, което означава, че те не могат да разпоредят на банките какво да правят. Това, което те направиха е да препоръчат на заемодателите да въведат по строги правила за отпускане на подобни ипотечни кредити. От комисията заявиха, че очакват през следващите месеци очакват постепенен спад в това кредитиране. В момента, има твърде много волатилност при ипотечните кредити, защото финансовото министерство и министър Осбърн подеха инициативи в тази посока и ще отнеме месеци, преди те да окажат реално въздействие. Едва тогава ще можем да преценим ефекта от тях.

 

Последни новини
Още от Акценти