Отпада искът на ФБР срещу Apple

Коментар на Пол Кедроски, партньор в SK Ventures.

Водещите на Bloomberg Кори Джонсън (ляво) и Мат Ларсон (дясно) коментират спора между ФБР и Apple снимка: Bloomberg TV Bulgaria Водещите на Bloomberg Кори Джонсън (ляво) и Мат Ларсон (дясно) коментират спора между ФБР и Apple снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Партньорът в SK Ventures Пол Кедроски коментира с водещите на Bloomberg Мат Ларсон и Кори Джонсън делото Apple срещу Министерство на правосъдието на САЩ.

Мат, ще започнем с теб, какви са последните новини?

Здравей, Кори. Изглежда, че от ФБР са успели да получат достъп до необходимата им информация на iPhone на стрелеца от Сан Бернардино, без помощта на Apple. Изглежда, че има и трета замесена страна, която има техническите възможности за това – най-вероятно съдебен експерт по мобилни телефони, който е работил за правителството и в миналото. За момента изглежда, че ФБР ще се откаже от искането си към Apple да напишат код, който да заобиколи защитата на съществуващия си софтуер.

Имаме ли представа кой е направил това за тях?

Слуховете, които чуваме са за израелската компания Cellebrite, която работи по подобни искания на правителства и има опит в операции, които можем да наречем и хакерски по пробиването на защити за получаване на достъп до данни на мобилни устройства.

Господин Кедроски, какво мислите? Според вас имало ли е ФБР тази възможност през цялото време, но се е опитало да получи разрешение да хаква още телефони?

Тук трябва да отбележим, че в миналото Apple са сътрудничили на различни министерства в САЩ и чужбина, когато те са се нуждаели от достъп. Тук разликата е тази скорошна промяна, която ядоса ФБР. Те смятаха, че могат да дадат урок на Apple, защото е трудно да предположим, че съдът щеше да вземе тяхната страна, докато те защитават данните на терористи и това изглеждаше като добро дело за ФБР.

Това, което стана в действителност е, че процесът се проточи и изглеждаше, че ще премине през цялата съдебна система. В крайна сметка видяхме друго развитие и ФБР успя да разбие защитата на телефона без помощта на Apple. Все пак мисля, че това само отлага деня на правната разплата.

Значи подкрепяте тезата, че това е както технологично, така и правно решение?

Да, определено я подкрепям.

Мат, какво значи това за отношенията между Apple и Федералното правителство, ФБР и най-важното – с Министерство на правосъдието?

Това е първата подобна дискусия в следващото поколение на закона за киберсигурност и развитието в тази насока. Става въпрос до колко компаниите са задължени да сътрудничат и докъде се простира заповедта за обиск например? В краткосрочен план, мисля, че това премахна един от главните рискове при съдебния процес, но в същото време и повдига известни въпроси относно цялостната сигурност на iPhone. Със сигурност това е устройство, което е податливо на такива атаки, както беше демонстрирано от този случай. Така че е възможност да видим нови разговори за това как да защитим чувствителна информация в телефоните си, когато те се използват за бизнес цели.

Това решава един въпрос, но в определен смисъл повдига множество други въпроси, свързани със сигурността и iPhone.

Господин Кедроски, чух подсмихване.

Да, мислех си как на футболен жаргон, наричаме това шас. Това е удар, който се е превърнал в подаване и не е нито едното, нито другото. От Apple ще се опитат да го представят като победа, но това не е победа, след като се оказва, че продуктът е толкова необезопасен, че се получава опашка от компании, които могат да ви дадат достъп. Не мисля, че това е в полза на когото и да е и само отлага деня на правна разплата и показва, че всъщност iPhone не е особено сигурен.

 

Последни новини
Още от Акценти