Завръщането на биковете

Иън Пайзър от Aviva Investors пред Bloomberg

Чухме го и от Дейвид, биковете се завръщат на пазара. Означава ли това, че има вероятност да видим по-дръзки решения от страна на Фед? Означава ли, че ще вдигнат лихвите през април, а световната икономика се справя добре и може да подкрепи такова решение?

Смятам, че предизвикателството, пред което са изправени от Фед е, че трябва да вземат решение толкова скоро след излизането на данните за инфлацията. Мисля, че за тях ще е трудно да предприемат каквото и да било през април без да изглежда, че са сбъркали. Според мен американската икономика е стабилизирана, ръстът там е много приличен, инфлацията се завръща. Мисля, че голямата изненада за пазара дойде в момента, когато тъкмо изглеждаше, че анализа на разликата между фактическо и потенциално производство дава резултат и Фед сякаш изгубиха вяра в собствените си предвиждания за бъдещата инфлация. Така че в момента хоризонтът е чист, има зелена светлина за рисковите акции, но ако погледнем напред, за период от три, шест месеца има риск да видим един по-смел Фед, който вероятно ще отнеме част от ентусиазма на тези пазари.

Казвате, че пазарите са оптимистично настроени, а не мислите ли, че това може да продължи?

В краткосрочен план – определено, а дори и дългосрочно, защото пазарите бяха песимистични до такава степен, че дори и умерено затягане от страна на Фед може да причини мечи настроения. Преходът към един по-дързък Фед, който бихме могли да видим към края на годината може да се окаже затруднение, но в дългосрочен план риска от спад на икономиката в световен мащаб намалява през последните шест месеца. Този ръст не е впечатляващ, но е над предвижданото. Смятаме, че покачването при суровините, на което станахме свидетели след като стойностите им бяха близки до дъното... смятаме, че ако се гледа световния ръст, то нещата изглеждат доста позитивни за следващите 12 месеца до две години.

Означава ли това, че има промяна в инвестиционната ви стратегия или ще продължите да се придържате към настоящите си настроения?

Опитваме се да разглеждаме множество инвестиционни хоризонти. Бих казал, че навсякъде картината, която виждаме е малко по-привлекателна отколкото смятахме преди няколко месеца. Говоря за пазарите на корпоративни облигации. Така че, струва ми се пазарът обръща твърде много внимание на всяка дума, която казва Драги по време на пресконференцията на ЕЦБ, и твърде малко внимание се обръща, а не би трябвало да е така, на думите на хората, работещи по финансовите политики. Ние смятаме, че когато се стигне до подкрепа на кредитната среда, то ЕЦБ и новата им позиция ще окажат силна подкрепа. Така че, това, което ние правим е да увеличим експозицията си към корпоративните облигации, за да се възползваме от възможностите в тази подкрепена среда.

Нещата не изглеждат толкова добре в Япония. Правителството току-що понижи цялостната си прогноза за икономиката и заяви, че ще ниското потребление ще продължи да отслабва. Какво трябва да направи японската банка?

Очевидно те се оказаха в много трудна позиция. Имаха едно нелеко начало на годината, видяхме как прибегнаха до негативни лихви само няколко седмици след като дадоха индикации, че не планират такова нещо. Така че, те сякаш се опитват да компенсират. До известна степен съживиха пазара, съживиха банковия сектор в страната и сега бавят предприемането на нови мерки, за да позволят на сектора да се пренастрои. Но според нас няма резервен план за националната банка или за Абеномиката. Структурната реформа не успя достатъчно или поне дотолкова, че националната банка да спре намесата си. Мога да кажа: не отслабвайте още йената, не променяйте очакванията заради риска от загуба на доверие в целия план. Като се има предвид колко усилия са вложени за постигането на всичко това, позицията им е много трудна. Всеки път, когато се появи предизвикателство, Курода и националната банка се намесват. Нашите очаквания са, че може да се приложи комбинация от още монетарни стимули, но и добавени още фискални мерки. Просто казано, ако искате да отслабите валутата си, можете да го направите, стига да сте наясно до къде можете да стигнете преди да рискувате доверието и да обезцените тази валута повече от желаното.

 

Последни новини
Още от Акценти