Лошата и лошата новина

PetroChina отписа активи за 3,8 милиарда долара

Колко зле са нещата за PetroChina?

Накратко – много зле. Но ако трябва да сме честни, това се отнася за всички големи производители на петрол и газ по целия свят след резкия и неочакван спад при тези суровини през последните 18 месеца. Това създаде огромни проблеми и на големите китайски компании.

PetroChina е най-големият производител на петрол и газ в страната. Ето и цифрите: печалбата се е сринала до най-ниското си ниво от 1999, имат отписване на активи за 3,8 милиарда долара. Сривът в цените на енергийните суровини е довел до срив и в стойността на акциите на компанията. Нетните приходи са намалели с 67% до 35, 5 милиарда юана от 107 милиарда юана през предходната година. Предполагам, че ако трябва да посочим положителната страна на всичко това, то е че бяхме подготвени за тези резултати, защото още през януари PetroChina публикува предупреждение, където посочи, че очаква спад от 60 до 70%. Всъщност, спадът от 67% е в горната граница на това предвиждане. Това е спад паралелен на този при брента. Спадът при брента през миналата година достигна 54 долара за барел от 100 долара за барел през предишната. Виждате тази пряка корелация: червената линия е цената на брента за последната година, а зелената цената на акциите на PetroChina. Ясно е, че взаимовръзката е съвсем пряка при този спад, а също и при лекото покачване тук, което видяхме тази година след ниските цени през януари.

Относно отписването на активи, ако трябва да говорим за добра новина, то тя се състои в това, че PetroChina е една от компаниите, които са в авангарда на реформите, за които настоява китайския президент Си Дзинпин в областта на ефикасността на доставките. Така че, предстоят времена на значителни промени за компанията.

 

Последни новини
Още от Акценти