Apple се прицелват в средната класа

Браян Уайт технологичен анализатор за Drexel Hamilton пред Bloomberg

Обикновено нямаме цикъл на обновяване на iPhone през март. Той сега беше изтеглен напред от юни в опит да накара хората да направят обновление в момент, когато те не са го правили. Ще успее ли това?

Спроед мен, това което Apple се опитват отново да направят е да атакуват пазарът на средния клас смартфони. Iphone 7 трябва да излезе през септември, а днес излиза iPhone SE – 4-инчов iPhone. Мисля, че цената му ще бъде около $400 и така той да навлезе на пазар, където iPhone 5c, който беше пуснат през септември 2013 г., не можа да пробие.

 

На цена около $400. Това значи, на малко по-ниска цена от предишните модели, това ли ни казвате?

Да, iPhone 6S е $649, което означава по-голяма отстъпка. Когато iPhone 5с излезе, той имаше пластмасов панел и беше само със $100 по-евтин от 5S. Те бяха пуснати точно по едно и също време. И според мен, потребителите, когато влизаха в магазина си казваха: „Няма да си взема 5с...“ или „Ще си взема 6S.“ Мисля, че така вероятно ще успеят да разширят потенциалния си пазар и между другото, има някои хора, които харесват 4-инчовия екран.

 

Добре, значи са научили нещо през последния продуктов цикъл. Нека да видим графиката отново – Браян Уайт, беше много добър. iGloom, харесва ми. Имаше още два пристъпа от типа: „О, Боже! Всичко свърши! Всички ще умрем!“ Обясни ни това.

Именно. Като гледам тази компания и смятам, че пазарният дял е все още много-много малък. 15% пазарен дял при с мартфоните, 10% дял при пазара на мобилни телефони, при таблетите – над 20%, а при компютрите – 7%. Пазарният дял е наистина много малък. Второ, те имат тази екосистема, която никой няма да може да повтори. Те произвеждат хардуера и софтуера си, за разлика от Samsung, които разчитат на...

 

Твоите таблици включват ли вектори, които показват непрекъснат растеж или има вероятност някои от данните в тях да покажат и спад?

Не мисля,че ще видим спад. Това, което наблюдаваме сега са късните етапи от цикъла на iPhone 6. Знаете, че когато излезе iPhone 6...

 

Само да знаеш, че съм добре осведомен...

Много са устройствата...

 

Да, всички сме с по няколко.

Това, което хората пропускат е, че това не е Motorola, това няма да е и Nokia. Apple ще продължи да отвоюва пазарен дял, а конкурентите ще трябва да отстъпят. Между другото, акциите им се търгуват 9 пъти над печалбата без парите в брой, печалбата на акция е 39% на година за осем поредни години.

 

На кого се надяват да продадат това по-малко и по-евтино устройство?

Добър въпрос. Има хора, които харесват 4-инчови устройства, например в развиващите се страни. Но има и хора, които принадлежат към средната класа в развиващите се страни и именно там могат да го продават добре.

 

И какво става? Този нов телефон излиза и е проектиран за Куба? AT&T и Verison навлизат в Куба, а цената на този телефон е два или три пъти по-ниска...

От 400 до 500 долара спрямо 649...

 

Да, но за Куба работят по оферта за 199 долара, нали? Не съм наясно дали те са готови да превземат световната средна класа, или поне не дават знак за това. Смятате ли, че дебата около личните данни и решението на Apple упорито да отказват достъп на американските власти се отразява на настроенията по отношение на техните акции?

Не мисля, че настроенията имат някакво влияние, но този дебат трябва да бъде доведен до край. 

Вижте снимки от събитието на 21 март 2016.

 

Последни новини
Още от Акценти