Австралия се насочва към предсрочни избори

Коментар за възможността да се стигне до предсрочни избори в Австралия

Министър-председателят на Австралия, Малкълм Търнбул, говори на пресконференция. Снимка: Bloomberg Министър-председателят на Австралия, Малкълм Търнбул, говори на пресконференция. Снимка: Bloomberg

Коментар на Пол Алън от Bloomberg News за събитията, които могат да предизвикат предсрочни избори в Австралия.

 

Това би било смел ход от страна на премиера. Разкажи ни за този план и за това дали той всъщност може да се осъществи?

Някои всъщност го определят като блъф, но министър-председателят се надява, че в крайна сметка той наистина ще се осъществи. По същество, той предлага два законопроекта за разглеждане в Сената, който ще се събере за целта, но ако и двата акта не бъдат приети, то тогава премиерът има ход с т.нар. избори след двойно разпускане, при което се разпускат и двете камари и ще бъдат избрани наново след избори. Ако обърнем внимание на двата законопроекта – единият е за Австралийската комисия по строителство, която бе ликвидирана от предишното лейбъристко правителство.

А сега се иска възстановяването ѝ.

Другият е закон за регистрираните организации, който би направил профсъюзните организации по-прозрачни.

И за двата законопроекта има много малко надежди да бъдат приети, а Малълм Търнбул вероятно се надява това да остане така, но на пресконференция по-рано тази сутрин, той заяви: „Времето за игри приключи.“

"Забавянията и пречките от лейбъристите и зелените за това ключово законодателство трябва да приключат.

Сенатът ще разполага с още 3 седмици за заседания, за да се занимае със законите за комисията по строителството и за регистрираните организации. Това е предостатъчно време, за да се приемат тези важни закони.

Ако Сенатът не приеме тези закони, аз ще поискам от Генерал-губернатора да разпусне и двете камари на парламента и да насрочи избори", каза Малкълм Търнбул – министър-председател на Австралия.

 

А тези избори ще се проведат на 2 юли, ако се стигне до тях, Риш.

 

Защо той бърза толкова, за да отиде на тези избори? Нормално, не би трябвало да има избори преди края на годината, нали?

Казано с една дума – политика.

Популярността на Търнбул, заедно с тази на кабинета му спадаше, въпреки че той все още има стабилна преднина в проучванията, защото лидерът на опозицията, Бил Шортън е изключително непопулярен. Затова, той се надява да се възползва от това.

Но другата причина е в самия Сенат, който сам по себе си е проблемен.

Голяма пречка са сенаторите от малки партии, които са в опозиция и бяха избрани с миниатюрни дялове от гласовете благодарение на австралийската избирателна система. Ще ви дам пример. Рики Мюър, за когото съм говорил и преди, от Партията на любителите на шофирането, а много го наричат тук и Случайният сенатор, известен и с прякора Боугън, а ако потърсите в интернет ще намерите и видео как той хвърля изпражнения от кенгуру по приятелите си.

Такъв тип хора Малкълм Търнбул би искал да напуснат Сената с приемането на законодателството за реформа на Сената.

И, както казах, Малкълм Търнбул ще се надява и двата закона да не минат, за да може в крайна сметка той да се оттърве от този много труден Сенат.

 

Последни новини
Още от Акценти