Valeant се срина и повлече инвеститори

Фармацевтичният гигант е жертва на собствения си бизнес модел

Във вторник, 15.03.2016, акциите на Valeant се сринаха с 49%, след като от компанията съобщиха, че ще имат затруднения в погасяването на задълженията си. Много финансови фондове понесоха загуби, а сред тях е и един от най-големите инвеститори във фармацевтичния гигант, Pershing Square Capital Management L.P., чиито загуби достигнаха 750 милиона долара.

Когато говорихме миналата седмица, вие казахте че „една беда сама  не идва“. Това ли имахте предвид?

Да, но това не е просто беда, а по-скоро катастрофа. Ние отново и отново разглеждахме позициите на Valeant и това си е челен удар. Те са в тази позиция от миналата есен, през октомври и така мога да опиша търговията ни с Glencore и Valeant. В момента мога да кажа, че нещата изглеждат неимоверно по-зле от това, което някой е допускал, за съжаление.

От друга страна, Pershing Square се заинатиха и твърдят, че вице президентът им се занимава с проблема, че имат вътрешен човек в компанията, все още говорят, че основният бизнес франчайз на Valeant струва в пъти повече от пазарните цени в момента. Когато чуете нещо такова, как го тълкувате?

Тълкуванието ми е, че той е грешал и продължава да греши. Той е много интелигентен и проницателен инвеститор. Но този път греши. Това е компания, която изпадна в това положение заради неработещ бизнес модел. Това ви го казах още през есента и то все още е факт. Бизнес моделът, който бяха въвели преди години докато съграждаха компанията вече го няма. Цената на капитала им е висока, левъриджът им е огромен, продуктите, които те придобиха и с които искаха да се разраснат понижават стойността си. Дори и най-силните им продукти са губещи, инвентарът им расте, съотношението дълг към EBIT излиза извън всякакви граници... И после той излиза, не искам да звучи неуважително към него, но не можеш да защитаваш компания, в която имаш огромен левъридж и смяташ че тя ще продаде свои акции, за да плати за този левъридж и ще разориш компанията. Знаете, че в труден период, когато положението е особено тежко, не можеш да получиш за бизнеса си оценката от която имаш нужда. А за съжаление те са точно в такава много тежка позиция.

Споменахте неработещ бизнес модел. Майкъл Пиърсън заяви, че не планира някаква голяма продажба на акции, но може да продаде някои от по-малките бизнеси, за да плати дълговете. Смятате ли, че може да удържи на думата си?

Надявам се и то заради акционерите. Но разбирате, че проблемът е в това каква е оценката и дали могат да свият бизнеса и да го стабилизират. Това е другият вариант – те трябва да стабилизират бизнеса си в момента. Но не го правят. Независимо, че много от акционерите говорят, че компанията има висока стойност, до 20 милиарда пазарна капитализация, в момента няма никаква яснота, тази компания не вижда по-далеч от носа си. Те не знаят каква е възможната траекторията на техните приходи, имам предвид, че са изправени пред много, много сериозна ситуация в момента.

 

Последни новини
Още от Акценти