Вино, диаманти или един малък Пикасо?

Луксът поевтинява

Търг в Sotheby's - „Дора Маар“ на Пабло Пикасо. Приблизителна оценка – 41,4 милиона евро. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News Търг в Sotheby's - „Дора Маар“ на Пабло Пикасо. Приблизителна оценка – 41,4 милиона евро. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News

Вероятно си мислите, че отрицателните лихви са довели до бум в продажбите на диаманти, антики и скъпи вина, защото хората търсят алтернатива на дюшека с пари в брой. Грешка! Цените и на трите падат.

Докато колекционерските стоки като часовници, чанти и стари коли се представят много добре, някои техни другарчета пострадаха. Търговията с колекционерски съкровища от картини на Пикасо до часовници на Patek Philippes е крайно ненадеждна. Тяхната привлекателност се състои в това, че нямат връзка с колебанията на финансовите пазари, но и те не са напълно откъснати от реалния свят. Всъщност, причината за лошото представяне на тези алтернативни вложения е връзката им с Китай. През последните години, богатите китайци превзеха царството на луксозните стоки, но краят на лекомисленото пилеене на пари се отрази изключително тежко на производителите на разкош.

Редки вина

Цените на вината се покачват и падат успоредно с китайския пазар. След премахването на данъка през 2008, Китай се превърна в един от големите купувачи на вино и цените скочиха значително. И обратното, спестяването и ограничаването на раздаването на подаръци в Китай сваля цените от 2011 насам.

Диаманти

В момента, диамантите не са ничий приятел, тъй като покачването на долара се отрази зле на търсенето. Китай също се оттегли от него. Единствено търсенето на годежни пръстени остава непоклатимо.

Изкуство

Китайските колекционери играят основна роля на пазара на изкуство. Именно тяхното търсене изстреля цените нагоре през последните години. Специалисти в бранша твърдят, че в световен мащаб продажбите са паднали с около 7% през миналата година до 63,8 милиарда долара, а спадът в Китай е от 23%.

Колекционерски коли

Вкусовете на китайците играят вероятно още по-важна роля при един друг алтернативен клас вложения. Ограниченията за внос на коли втора ръка не позволяват Китай да се превърне в голям играч на пазара за колекционерски коли. Ако страната смекчи тези ограничения, както някои смятат, че ще се случи, тя ще се превърне в голям пазар за такива коли. За сега, китайските ентусиасти трябва да се придържат към съвременните и луксозни коли, а от тук до колекционерството има само една крачка.  

Последни новини
Още от Акценти