Дрехите на успеха

Inditex ще печели още по-добре в интернет

Магазин на ZARA в Ница. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Магазин на ZARA в Ница. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Inditex, компанията собственик на марки като Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti и Bershka отчете 15,4% ръст в нетните продажби за 2015 и те достигнаха 20,9 милиарда евро.

Inditex се представя много добре. Дали защото може да доставя добра, „бърза“ мода, която хората купуват с желание?

Да, определено е така.

Толкова ли е лесно? Просто даваш на хората, това което искат?

Да, наистина. Ако се вгледате в Inditex, ще видите, че акциите им се котират отлично, имат добра вертикална интеграция, произвеждат стоки, които отговарят точно на изискванията на купувачите и нуждите на магазините им.

Те ще намалят експанзията си, защото искат да продават повече онлайн. Явно не искат да изпаднат в ситуацията на Walmart в САЩ, които се разраснаха толкова много, че разходите им скочиха. Правилно ли са се ориентирали към онлайн стратегията?

Много точно казано. Виждаме силен ръст при компании като Zalando, от Amazon стават все по-агресивни в продажбите на облекло и флагманът на компанията, Zara, трябва да реагира. Затова те намаляват броя на магазините и укрепват онлайн предлагането. Всъщност, Zara е в отлична позиция, защото може да развие онлайн търговията, а и заяви, че ще направи достъпни онлайн всичките си брандове за всички европейски пазари. Това е правилната стъпка. И ако се върнем към вертикалната интеграция, тъй като те са и производители, продуктите са ексклузивни. В модата има много копиране, но ако си ексклузивен имаш защита на пазара.

Точно така, през седмицата разговаряме с големи модни къщи като Burberry и много от тях променят начина на показване на колекциите си есен/зима и пролет/лято, за да се отличат от „бързата“ мода. Ще подложи ли това Inditex и Zara на натиск? Или както казахте, заради ексклузивния дизайн на продуктите, те отново ще се справят?

Мисля, че ще се справят добре. Освен това Zara не рекламира много. Те използват магазините си, за да показват новите колекции, защото при тях те се сменят много бързо. Магазините им се намират на чудесни локации. Това ще продължи и занапред да работи за тях. Този модел на работа не е провален, просто в него трябва да се вмести и онлайн търговията.

 

 

Последни новини
Още от Акценти