Ново начало за Rolls-Royce

Перспективите пред пазарния дял и продуктовата гама на производителя на едни от най-известните луксозни автомобили в света

Rolls-Royce Dawn, новият модел на фирмата, изложен в покрайнините на град Стеленбош, Южна Африка, 7 март 2016 г. Фотограф: Halden Krog/Bloomberg Rolls-Royce Dawn, новият модел на фирмата, изложен в покрайнините на град Стеленбош, Южна Африка, 7 март 2016 г. Фотограф: Halden Krog/Bloomberg

Финтън Найт - световен директор по продажбите и маркетинга на Rolls-Royce разказва за перспективите за пазарния дял и новите продукти в гамата на британския автомобилен производител.

 

Сингапур е огромен потребител за този модел, а той трябва да струва цяло състояние там плюс удостоверението за собственост, данъците и таксите.

 

Да, за съжаление, това е животът Ришаад. Някои от азиатските пазари имат наистина високи данъци върху огромен брой продукти, а автомобилите Rolls-Royce, за съжаление, не са имунизирани. Но те са един изключителен продукт, както тук в Сингапур, така и навсякъде другаде по света – било в Европа или в САЩ.

 

Зад теб са Ghost, Phantom, Wraith. Dawn липсва, а ти ми разказа, преди да се включим, че те всички са в Южна Африка. Какви данни за продажбите очакваме в момента за Югоизточна Азия?

 

Ние не публикуваме конкретни данни за продажбите, но Dawn, заедно с Wraith и с модела Ghost, както споменахте имат горе-долу еднаква тежест в обема на портфейла ни от около 4 000 коли. Phantom са над това ниво и отговарят за малко по-малък дял от цифрата на продажбите ни.

 

А какви са очакванията ви за търсенето? Видяхме действията по намаляването на излишествата в Китай. Как това се отрази на продажбите в тази страна? А в тази връзка и в останалата част от света?

 

Ситуацията в Китай беше много драматична през 2015 г., но ние сме глобален бизнес и сме много добре балансирани. Имаме много стабилни продажби, разпределени по целия сват, като това ни позволи да издържим на колебанията. А Rolls-Royce има за цел да постига устойчив растеж на обемите, за да можем да поемем част от ефекта от Китай. За щастие, Китай изглежда все още доста стабилен. Има много капитали и възможности в Китай, а ние сме там дългосрочно. Така че очакваме ситуацията там да се възстановява постепенно.

 

Значи, тази година вероятно няма да видим възстановяване, както казвате – ситуацията е стабилна. Къде тогава спадът се компенсира?

 

Миналата година видяхме растеж – особено в Югоизточна Азия, която нарасна с 13%. Там времената са много добри. Разбира се, има волатилност, но нещата са много добри в азиатско-тихоокеанския регион, особено в Северна Азия. Видяхме растеж също и в Америка. Северна Америка продължава да бъде нашият най-силен отделен пазар и има най-голям дял от продажбите ни с почти 30% от всички продажби на Rolls-Royce по света. За Близкият Изток също годината беше доста силна – имаме ръст с 4%.

 

Спадът в цената на петрола вероятно помага, когато пълниш резервоара, но никой няма да пита колко се харчи за гориво, когато си купуваш Rolls-Royce. Смятате ли, че това също ще доведе до растеж, или че спадът в цените на петрола ще има негативен ефект върху търсенето?

 

Това има ефект върху търсенето, но ние сме марка с изключителна същност на бизнеса ни. Имаме много силна дейност в Близкия Изток и там има предизвикателства пред нас – най-вече волатилността, бих казал, и тъй като имаме това балансирано в световен мащаб портфолио за нас е много лесно да балансираме тези ефекти. Миналата година беше Китай, а тази година вероятно Близкият изток ще бъде малко по-мек от миналата година.

 

Споменахте Щатите, а какво ще кажете за Европа?

 

Европа е доста стабилна. Определено, с новите продукти, напр. Rolls-Royce Dawn, годината ще бъде на растеж за нас. Dawn се продава много добре и е приет много добре. Всички клиенти, които видяха тази кола са наистина удивени от нея. Тя представлява пълноценно 4-местно купе с падащ покрив и е наистина върхов продукт с изключителни възможности да се поръчва предварително и да я превърнете в своя собствена икона. А това се приема много добре на пазарите в Европа.

 

Последни новини
Още от Акценти