Apple са готови за битката с Капитолия

Коментар на Тим Хигинс от Bloomberg за съдебния спор

Сградата на Apple в Калифорния Photographer: Noah Berger/Bloomberg Сградата на Apple в Калифорния Photographer: Noah Berger/Bloomberg

Адвокатът на Apple публикуваха едно изявление и не можах да намеря нищо ново в него – казват същите неща, които Apple казват през цялото време.

Да, утре ще следим две неща. Първо Apple иска да очертае спора на Капитолия и да зададе няколко въпроса. Дали ние като общество искаме да ограничаваме напредъка на технологиите, за да защитим личните си данни? Трябва ли ФБР да може да забрани на компания като Apple да продава тези продукти, с които да защитава личните ни данни? Още нещо, на което Apple иска да обърне внимание е дали трябва да бъде разрешено на ФБР да ги принуди да произведат нещо, което в момента не правят. В крайна сметка, те искат да очертаят тези теми за законодателите.

Случвало ли се е една група да съди друга и да я принуди да извършва допълнителна работа или да наема служители и да разработва продукт?

Това е дебата, който ще видим в съда през март. Това, което Apple се опитват да получат от Капитолия е да превърнат това в национален дебат и дори да бъде сформирана комисия и по-широкообхватна дискусия относно защитата на личните данни и сигурността в тази страна.

Това, което Конгресът казва е, че идеята да имаме устройства, които са криптирани и са абсолютно непробиваеми е опасна, затова ще направим производството им незаконно.

Да, виждаме, че в света на телекомуникациите има изискване тези компании да работят с правителствата, но производителите на телефони бяха пропуснати от такива закони в миналото. Но технологията се променя, преди включвахте телефона си в стената и разговорите преминаваха по мрежите на телекомуникационните компании по света.

Според мен доводът на Apple или поне част от него, извън големия спор за свободата срещу сигурността е, че ако те не разработят устройство, което е напълно криптирано, със сигурност някой друг ще го направи, нали?

Конкурентите се притесняват за това какво ще стане извън САЩ, дали други компании ще искат този ключ, за който се говори, че ще бъде създаден.

 

Последни новини
Още от Акценти