Бичи прогнози за цената на петрола

Време ли е за дълги позиции?

Петролна сонда в Чехия. Снимка: Bloomberg Петролна сонда в Чехия. Снимка: Bloomberg

Играчите на пазара заговориха за покачване на цените на петрола заради разговорите между ОПЕК и Русия за замразяване на производството и спада в добива на суровината в САЩ.

Цените се покачиха с 13% след като на 16 февруари Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар се договориха да ограничат производството до нивата от януари. На 24 февруари, бяха изнесени официални данни за пета поредна седмица на спад в производството на суров петрол в САЩ.

Според данни на американската Комисия по търговия със стокови фючърси, към 23 февруари хедж фондове и други купувачи на пазара са увеличили нетните си дълги позиции във фючърси и опции за West Texas Intermediate с 14% до най-високите им нива от ноември.

„Разговорите за замразяване на производството изплаши доста търговци със слаби къси опции,“ заяви Джон Килдъф, партньор в нюйоркския хедж фонд Again Capital LLC. „За сега това са само разговори без реални действия, но и те оказаха своето влияние. Фундаментите на пазара не са се променили.“

Договореността постигната в Доха на 16 февруари и първи признак за сътрудничество между ОПЕК и страните извън организацията от 2014, когато започна спада в цените на петрола. „Саудитска Арабия няма да намали производството си на петрол, тъй като е малко вероятно другите държави да се включат в намаляване на производството,“ заяви министърът на петрола Али ал-Наими на международната конференция по енергетика Хюстън и така прехвърли отговорността за промяна в доставките на производителите на по-скъп петрол.

Производството в САЩ

Производството на суров петрол в САЩ спадна с 33 000 барела на ден до 9,1 милиона на седмица към 19 февруари – най-ниското ниво от октомври насам според Бюрото за информация в енергетиката. Сондажите в петролните полета са намалели до 400, което е най-ниският брой от декември 2009, съобщава в уебсайта си Baker Hughes Inc. Късите позиции или залозите, че цените ще паднат, намаляха с 6,7%, а дългите позиции нараснаха с 0,2%.

Другите пазари

През януари, световното производство на петрол достигна 95,16 милиона барела на ден и така надвиши дневните нужди от 93,15 милиона барела.

„Може и да сме почнали да намаляваме излишъка, но ни предстои дълъг път докато отново постигнем баланс на пазара,“ заяви Тим Евънс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective.

 

Последни новини
Още от Акценти