Yahoo наема съветници от Goldman и JPMorgan

Том Джайлс от Bloomberg коментира евентуална продажба на Yahoo

Мариса Майер, гл. изп. директор на Yahoo. Снимка: Bloomberg Мариса Майер, гл. изп. директор на Yahoo. Снимка: Bloomberg

Беше разпространено съобщение, че се формира независим комитет от независими членове и без да включва Мариса Майър...

Независим от изпълнителния директор...

И разглеждат някои доста тежки мерки за помощ.

Така е, те искат да покажат на пазара, че приемат напълно сериозно възможността да си намерят купувач. Притесненията бяха свързани с разминавания между Мариса Майър и директорите и този съвет. Да си припомним, че те направиха по-рано съобщение за намеренията им да потърсят стратегически възможности, но в същото време Майър обяви обширния си и дързък план за съживяване на растежа, съкращаване на работни места, таргетиране на конкретни бизнеси. Това са две привидно различни стратегии. И притесненията за един купувач са, че Мариса Майър и управата не застават зад идеята за продажба, а са посветени на работата си за Yahoo. Съветът също трябва да каже, да, ние искаме това да стане, но и трябва да задържим хората, за да работи бизнеса, защото независимо къде ще отиде Мариса Майър, когато се сключи сделката, необходими са хора, които да задвижват машината, да поддържат живия бранд Yahoo. И колкото повече се говори: ние ще затваряме, ще станем собственост на частен фонд или на Verizon, или на някой друг, толкова повече хората си задават въпроса: а, ние какво правим тук?

В това има смисъл, защото купувачът ще иска да купи стабилна, процъфтяваща компания, а не такава, която затваря и отмира. Ето какво заяви и самата Мариса Майър пред Bloomberg преди няколко седмици.

Мариса Майър, главен изпълнителен директор на Yahoo

Целта ми е да повиша стойността на компанията колкото е възможно повече, а това значи максимизиране на приходите, стриктно прилагане на приходния план, управление на разходите и това, с което особено се гордеем – да направим всичко възможно за връщане на стойността за нашите акционери.

Не лъха особен ентусиазъм от това изказване. Тя изглежда въобще не се вълнува.

Но това е коментар по-скоро на личността на Мариса... Джули, покажи данните на Bloomberg.

Графиката показва сравнение между акциите на Yahoo и другите технологични компании. Заради лошото представяне на акциите като цяло сме склонни да забравяме факта, че под нейното ръководство акциите на Yahoo са се покачили, особено при сравнение с индекса S&P Information & Technology. Има пик в края на 2014 и началото на 2015 както заради надеждите, че тя ще съживи компанията, така и заради пуснатите акции на Alibaba. Но после почти всичко се стопи.

Кога Alibaba направиха своето IPO?

През ноември 2014.

Което е точно по времето на този пик. Това значи, че по-скоро става дума за обща еуфория около Alibaba.

Първоначално, идването на Мариса Майър беше съпроводено от големи надежди. Всички се надяваха тя да успее да преобрази компанията. Но аз съм и любопитна, Том. Твърде рано ли да питаме какъв ще е нейният следващ ход? Искам да кажа, ако приеме, че тя продаде компанията, после какво? Къде ще работи? Или ще си вземе почивка, за да прекара повече време със семейството си?

Нищо не подсказва, че тя си търси работа. Изглежда тя е искрено отдадена на идеята нещата да се случат в полза на Yahoo. В един момент тя трябва да превключи и да си каже: налага се да напудря компанията за продажба. Трябва да го направи по-категорично, отколкото в момента.

Навлизаме в професионалния живот на Мариса Майър, но трябва да кажем, че тя е отличен професионалист с впечатляващи постижения. Преди време си говорихме с колеги, че точно тя не трябва да се тревожи как ще си намери работа.

Не беше ли предложена за поста именно от акционерите? Не я ли предложи Дан Лоуб?

Точно така.

Очакваха тя да реши проблемите.

В момента, проблемът не е в това къде ще работи тя. Проблемът е какво ще се прави с Yahoo. Гарантирам ви, понеже съм бил в такава ситуация, в момента в Yahoo не правят нищо друго освен да говорят за този проблем. Не мислят за продукта, не мислят за клиентите, нито за приходите, за нищо друго, защото проблемът е превзел организацията.

Споменахте Verizon, споменахте частен фонд... Какво, например би правил Verizon с Yahoo?

Говорим за милиони хора, които все още ползват Yahoo. Все още в много отношения това е много ползван сайт с висок трафик. Аз все още ползвам Yahoo Mail. Не казвайте на никого, но познавам и неколцина други, които го ползват. Много хора го ползват. Все още Yahoo генерира значителен трафик и има начин един купувач да спечели от това. Когато Verizon купи AOL се получи един работещ бизнес. Тим Армстронг и Мариса са работили заедно в Google, не се познават от вчера и може да се предположи, че ще се сработят.

Работата е там, че Тим искаше да направи сделка с Мариса, но тя не прояви интерес.

Те периодично водят разговори от доста време.

 

Последни новини
Още от Акценти