Новата платформа за споделено пътуване Ryde

Президентът Терънс Зоу дискутира развитието на компанията в Сингапур

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приложението вече работи в Сингапур, а през второто тримесечие ще стартирате и тук в Хонконг. Защо? Вече имаме компании като Uber и GrabTaxi, какво можете да промените, каква е разликата между вас и тях?

Първо искам да кажа, че ние не сме таксиметрова компания. Нашите шофьори не са професионалисти, а обикновени собственици на автомобили в Сингапур. Нека ви дам малко цифри, в Сингапур има около 30 000 таксита и частни собственици. Това е ключово по отношение на увеличаването на връзките в града. Но за нашия бизнес, ние се насочваме към 600 000 частни собственици на автомобили в Сингапур. Това е неограничен пазар...

Добре, нека предположим, че съм млад човек, който отива от източния бряг до центъра на града и имам приложение, което казва, че ми трябва транспорт. Мога ли да печеля пари от това?

Да, в Сингапур, можете да платите за своята част от пътуването. Може да спечелите от споделеното пътуване, а може и да разделите разходите си. Агенцията за наземен транспорт в Сингапур разрешава 2 платени пътувания на ден. Това, което ние правим е да свържем с пътник или шофьор, който пътува по съшия маршрут, с който да разделите разходите и дори да намерите приятел. И разбира се най-важното – безопасната среда.

Това е социалната добрина, която вие се опитвате да постигнете. Но това ни води към следващия въпрос – имате усложнения със застраховките, нали?

За момента нямаме такива проблеми, защото това, което правим е просто да вземем някой по пътя си, не като услуга или за печалба. Това е все едно да помогнеш на приятел...

Но вие печелите нещо от това, нали?

Най-важното нещо е, че това не е компания за печалби, а просто споделяне на разходите и не е по-различно от това да закарате приятелите или колегите си в края на деня и да поделите разходите.

Да, но може да има неща, които не знаете. Може човекът да е сериен убиец или нещо такова. Как може да проверите кои са клиентите или шофьорите?

Безопасността е много важна за платформата ни, защото вие споделяте пътуване и доверието е от изключително значение. Затова правим проверки на шофьорите в мрежата ни, изискваме техните шофьорски книжки, застрахователните им полици и други документи. Ако искат, пътниците също могат да подадат тази информация. Така че удостоверяването на профилите е един от начините да повишим безопасността. Вторият начин е чрез нашата система за мнения. В края на всяко пътуване и клиентът и шофьорът поставят оценки. Така че това е един механизъм на самоконтрол в обществото. На последно място имаме и допълнително покритие от трета страна срещу сексуално посегателство, така че ние постоянно се опитваме да повишим безопасността на платформата.

 

Последни новини
Още от Акценти