Паундът спада, след като кметът на Лондон подкрепи Brexit

Чарлс Дибел от Aviva Investors с коментар на събитията от уикенда

Кметът на Лондон Борис Джонсън отговаря на въпроси, свързани с Brexit. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Кметът на Лондон Борис Джонсън отговаря на въпроси, свързани с Brexit. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Кажете ни вашето мнение относно събитията през уикенда и заплахата за активите на Великобритания и несигурността в страната до 23 юни.

Това е ключовата дума – несигурност. Видяхме много примери как анкетите и мнението относно неща като референдума в Шотландия могат да бъдат 1 подвеждащи и 2 да се променят драстично по време на целия процес. Сега ни очакват 3 месеца, което всъщност е доста време, предполагам, че до 23 юни ще ни се повдига от думата Brexit.

Остават 124 дни.

Точно така. Тази несигурност ще наежи върху активите, споменахте волатилността при паунда на тази графика и това ни показва каква част вече е пресметната по отношение на слабостта в предупреждението на пазарите. Въпросът е, че ще търгуваме с проучвания на общественото мнение и различни заглавия през следващите 3 месеца. Реалността е, че в по-дългосрочен план ще има много по-сериозни ефекти, ако гласуваме в полза на излизането от ЕС. А цената за икономиката според всички икономически теории най-вероятно ще бъде значителна.

Говорихме за пазарите и как те отразяват огромната цена, а сега набързо ще погледнем една графика за волатилността при паунда, ето какво направи той през последните 3 месеца спрямо Г10, моят въпрос по отношение на класовете активи, за пазара на британски ценни книжа с краткосрочен матуритет и капиталовия пазар. По отношение на паунда обаче, има други фактори, които оказват влияние. Йената например се покачи с 15% спрямо паунда за последните 3 месеца, еврото – с 11%, както и кроната. Има много елементи, които движат валутата, но мислите ли, че Brexit надминава всички от тях?

Не, не мисля. Както казах, това е тримесечен период и това е много време. Ако видим образуването на ясна тенденция в проучванията на общественото мнение, пазарът ще започне да включва такова развитие в оценката си. Но вие споменахте движенията на йената и еврото, голяма част от тях са свързани с по-широката гледна точка за рисковете, които имахме от началото на годината. Това беше предизвикателство за нас, а паундът има свои хaрактерни причини за притеснение, а именно предстоящият вот за Brexit. Точно заради това, той спадна спрямо останалите валути. Ако обаче видим ясно предпочитание в проучванията на общественото мнение в полза на оставането е ЕС, тогава очаквам той да се възстанови много бързо.

 

Последни новини
Още от Акценти