Приходите за първите 6 месеца на Aurizon надолу с 11%

Ланс Хокбридж коментира бъдещето на компанията

Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg

Това е трудна година, особено при суровините, какво ни предстои?

За нас от гледна точка на обемите имаме добри изгледи, но продължаваме да се стремим към намаляване на разходите, за да контролираме това, което можем. Ако се върнете 5 години назад, от нашата приватизация насам, пренасяме 20% повече товари с 40% по-малко влакови композиции и 30% по-малко персонал. Както и при нашите клиенти, разходите и ефективността са водещи.

Ако погледнем напред, ние подчертахме, че целта ни е да постигнем марж на печалби преди лихви и данъци от 30% до 2018.

Г-н Хокбридж, искам да поговорим и за проекта за желязна руда West Pilbara. Можем ли да кажем, че той реално е мъртъв?

Няма съмнение, че в сегашните условия на търсене, предлагане и ценови нива, няма изгледи този проект да бъде продължен в кратко и средносрочно бъдеще. Затова взехме решение да обезценим активите, свързани с този проект.

Какво ще правите с дела си? Ексклузивните ви права върху инфраструктурата изтичат през април, и това ли отделите?

Ще продължим разговорите с партньорите ни относно запазване на възможностите си, за нещо, което от гледна точка на проекта една добра възможност. Но комерсиална и икономическа гледна точка, както споменах и преди малко, нямаме изгледи за най-близко бъдеще.

Така е, когато обсъждахте проекта, цената на желязната руда беше 100$, сега е около 43,30, при какви цени бихте се върнали отново в проекта?

Това е част от работата, която вършим по проекта, защото това е свързано с капиталовите, оперативните, транспортните разходи, и т.н. Ясно е, че при сегашните нива на цените, независимо какво правим, нямаме такива изгледи за близкото бъдеще.

Г-н Хокбридж, много накратко, какво мислите за риска за намаляване на кредитния рейтинг от Moody's?

Не е изненадващо, че в контекста на това че кредитните рейтинги на наши големи клиенти бяха понижени. Имайки предвид, че около 70-80% от бизнеса ни е свързан с ресурси, може да има такъв преглед и за нас. За нас обаче са важни фундаментите на бизнеса, да можем да доставяме постоянно за нашите клиенти, намаляването на разходите и постигането на този марж на печалби преди лихви и данъци от 30%.

 

 

Последни новини
Още от Акценти