Какво трябва да знаем за вируса зика

Вирусът се превръща в сериозен проблем в Южна и Централна Америка

Преглед на бременна жена в Колумбия. Снимка: Dania Maxwell/Bloomberg Преглед на бременна жена в Колумбия. Снимка: Dania Maxwell/Bloomberg

Нов здравен проблем се появи на световната сцена през 2015 и се разпространява от началото на 2016. Става въпрос за вирусът зика. Какво трябва да знаем за него?

Комарът aedes aegyp е основният преносител на зика. Създаването на ваксина за вируса може да отнеме десетилетие. За момента единственото, което могат да направят властите, е да контролират комарите.

Вирусът зика за първи път е открит в Уганда през 1947. Предизвиква сравнително леки симптоми, подобни на тези при настинка.

През май миналата година вирусът се появява в Бразилия. Оттогава в страната се забелязва тревожен ръст на бебетата, родени с необичайно малки глави. Дефект, който се появява при раждането, известен като микроцефалия. Само за 10 месеца зика се разпространява в Централна Америка, Мексико и Карибите. Очаква се да достигне почти всички страни в Северна и Южна Америка. Вече имаше и някои случаи в САЩ.

Aedes е комарът, който разпространява вирусите денга и чукунгуня. Зика се пренася като комарът ухапе заразен човек, а след това здрав. През границите преминава чрез комари, попаднали на кораби, или по-често, когато заразените отидат на ново място, където ги ухапе комар. Съществуват и доказателства, че може да се пренася по полов път. Властите обаче се притесняват от предаването на вируса от майката към плода чрез плацентата. Някои държави съветват жените да отложат забременяването с месеци, или дори с години. Само 1 на всеки пет заразени души показват симптоми. За тези, които се разболеят, болестта не е тежка. Симптомите продължават около седмица. Изследва се обаче връзката на вируса със синдрома на Гилен-Баре –  разстройство на нервната система, което може да предизвика парализа.

Какво е необходимо, за да се спре зика? Освен традиционни методи за ограничаване на комарите, една от стратегиите, които се тестват в момента, е използването на генно модифицирани комари. Бразилското правителство одобри разширяването на пилотна програма за пускане на мъжки комари, модифицирани така, че поколението им да умира бързо. Проучванията сочат висока успеваемостта, но противниците на програмата се притесняват от неизвестните последици. Технологията е още в начален етап. Докато все повече хора пътуват има по-голям шанс вируси, пренасяни от комари, като зика, да се разпространят на нови места. В крайна сметка властите ще имат нужда от по-добри оръжия срещу комарите.

 

Последни новини
Още от Акценти