Къде са възможностите за инфраструктурни инвестиции

Джим Бари Ръководител на инфраструктурните инвестиции за BlackRock коментира с Мат Милър от Bloomberg възможностите за инфраструктурни инвестиции

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Постоянно слушаме за това в Съединените щати, но в световен мащаб, нуждата от инфраструктура е също толкова сериозна, ако не и по-сериозна и трудна за финансиране.

Да, в момента развиващите се пазари имат нужда от инвестиции в инфраструктура, за да подпомогнат икономическия растеж. В развити пазари като Съединените щати и Европа, трябва да се справим с ниските инвестиции в този сектор.

Какви инфраструктурни проекти развивате, защото знам, че управлявате активи за 8 млрд. долара.

Най-важното нещо, което трябва да разберете, когато инвестирате в тази сфера е, че няма никаква корелация между нуждата от инвестиции и използване на възможности за инвестиции. Като инвеститори, ние търсим инвестиционни потоци, които да използваме. Така че избираме сфери като инфраструктурния дълг на места като Мексико и Латинска Америка, където според нас има големи възможности, където да вложим парите на клиентите си.

Разбирам тези за възобновяемата енергия, защото правителството и обществеността я подкрепя и по-голяма част от новата енергия идва от възобновяеми източници.

И наистина се случва, защото е евтина. И това е големият проблем.

Не защото е добре за околната среда?

Не, единствено заради цената ѝ. Съединените щати имат залежи от най-евтиния газ на света, както и най-евтината възобновяема енергия. В световен мащаб говорим за около 25% от подходящи възможности във възобновяема енергия и вероятно ще увеличим това, след позитивния ефект от COP-21 в Париж., През миналата година в Съединените щати, 70% от новата енергия идва от възобновяеми източници.

Значи 25% от използваемия пазар в инфраструктурните инвестиции е съставен от възобновяема енергия. Ами останалото, то е разпределено...

Имате 30% в други видове енергия, транспортът е около 25-30%, и балансът е съставен от социалната инфраструктура, водоснабдяване, отпадни води и телекоми.

Нека поясним, подходящият пазар не включва проекти като например LaGuardia?

Вече включва LaGuardia, защото сме планирали публично-частно партньорство за там. Но бих казал, че докато в световен мащаб, енергията е +-50% от подходящия пазар, в Съединените щати, тя е до 90% от него, защото е нерегулирана и има участие от частния сектор.

 

Последни новини
Още от Акценти