Българското правителство призова за бдителност

Властите в София затегнаха граничния контрол и мерките за сигурност

Румяна Бъчварова и Бойко Борисов. снимка: МС Румяна Бъчварова и Бойко Борисов. снимка: МС

Това е новият 11 септември за Европа. Всеки киносалон и всяка сладкарница е пряко уязвима., каза Бойко Борисов след заседание на щаба по сигурност и миграция. То бе предизвикано от терористичните атаки във Франция.

„Тези гета на „толерантност”, ще видите какъв ще е профилът на терористите….”

„По-добре да се въздържаме от пътувания във Франция докато не се уточни дали всички терористи са задържани и убити”, каза Борисов след заседанието. Той призова обществото да бъде възможно най-бдително.

”Ние ще се опитаме да наситим с полиция, жандармерия и армия градовете и селата. Но разчитаме и на хората да бъдат максимално бдителни и да подават сигнали за съмнителни хора”, каза още министър-председателят.
Той се обърна към лидерите в Европа. ”Тези терористични актове бяха малко по-различни от другите. Всеки киносалон и всяка сладкарница е пряко уязвима. Надявам се за една нова политика в Европа”, каза той.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че към този момент няма данни за терористична атака към България. „ Но се планират специфични мерки – повишава се нивото на охрана и за сигурност на всички стратегически обекти, засилено полицейско присъствие на територията на страната, контрол на границата и на транзитния трафик на автомобили и лица, по-сериозно обезпечаване на масовите мероприятия. Обръщаме се към гражданите, планиращи пътуване във Франция, за преосмисляне на необходимостта от пътуването и преценка дали е абсолютно необходимо.”

Гранична полиция предупреди, че се очаква  натоварване на пътникопотока поради въвеждането на временен 100-процентов контрол на външните за ЕС граници на Република България, съобщи пресцентърът на МВР.

Последни новини
Още от Акценти