Русия може да приеме американското предложение за координирани въздушни удари в Сирия

Oт 57-те удара на руската авиация в Сирия, 55 са били срещу позиции на умерената сирийска опозиция и само два срещу Ислямска държава

Русия може да приеме американското предложение за координирани удари срещу Ислямска държава в Сирия, обяви руски военен представител, след като отношенията между Москва и НАТО се обтегнаха на фона на руската военновъздушна кампания в региона, съобщава Bloomberg.

Руски и американски експерти се очаква да обсъдят техническите детайли по предложението в сряда, съобщава РИА Новости, цитирайки говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Американски и турски представители, както и сирийски опозиционни групи, обявиха, че руските въздушни удари са насочени главно срещу умерени бунтовници в Сирия, които искат да свалят президента Башар Асад.

„Министерството на отбраната отговори на искането на Пентагона и своевременно обсъди американските предложения за координирани действия в борбата срещу терористичната групировка ИСИЛ в Сирия”, каза Конашенков, използвайки друг акроним за Ислямска държава. „Като цяло тези предложения може да бъдат приети и приложени”, допълни той, цитиран от Bloomberg.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да избягва конфликти с водената от САЩ коалиция, която вече бомбардира Ислямска държава в Сирия.

Решението на Русия може би цели да успокои САЩ, НАТО и други страни, които критикуват руските операции в Сирия, „но то няма да промени правилата на играта”, каза Сами Надер, директор на базирания в Бейрут Levant Institute for Strategic Affairs, цитиран от Bloomberg.

„Руснаците и Американците преследват различни цели в Сирия. Руснаците искат да спасят разпадащият се режим (на президента Асад) и за да постигнат това те трябва да бомбардират умерени групи на сирийската опозиция, което е в разрез с американските цели”, допълва той.

В сряда временно управляващият турски премиер Ахмед Даватоглу отново повтори критиките на Анкара относно действията на Русия, изтъквайки, че от 57-те въздушни удара на руската авиация в Сирия, 55 са били срещу позиции на умерената сирийска опозиция и само два срещу Ислямска държава.

Отслабването на сирийската опозиция може да доведе до укрепване на позициите на Ислямска държава, коментира Даватоглу в телевизионно интервю в Истамбул.

Турция заяви, че ще защитава границите си, след като на 3 октомври руски изтребители навлязоха във въздушното й пространство и бяха конфронтирани от турски F16.

Последни новини
Още от Акценти