МВФ понижи глобалната си икономическа прогноза

Цената на петрола ще се увеличи до около 55 долара през 2017 от 52 долара през тази година, посочва още Фондът

Кристин Лагард, изпълнителен директор на МВФ Кристин Лагард, изпълнителен директор на МВФ

Забавянето на развиващите се пазари на фона на отслабващите цени на суровините накара Международния валутен фонд да понижи прогнозата си за глобалния растеж през тази година до 3,1% от очакваните през юли 3,3%, съобщава Bloomberg.

През следващата година Фондът очаква световната икономика да нарасне с 3,6%, вместо с 3,8%, каквато беше първоначалната прогноза.

„Светият Граал за един силен и синхронизиран глобален растеж остава неуловим”, казва главният икономист на МВФ Маурис Обстфелд, цитиран от Bloomberg, в коментар към новата прогноза на Фонда.

Шест години, след като светът се измъкна от финансовата криза и рецесията, влошаващата се картина разкрива глобално възстановяване от Австралия до Германия, което е силно неравномерно.

В същото време икономиките на Бразилия и Русия се свиват, Япония и еврозоната изпитват затруднения, а дългосрочната прогноза за растежа в Китай говори за забавяне.

Освен това американската икономика е почти достатъчно силна, за да даде основание на централните банкери в страната да обмислят повишаване на лихвените проценти.

МВФ съветва развиващите се пазари да се подготвят за затягането на монетарната политика в САЩ и призова развитите икономики да се справят с натрупаните от кризата проблеми, изтъквайки, че на фона на ниските дългосрочни лихвени проценти моментът за публични инвестиции в инфраструктурни проекти изглежда подходящ.

Фондът оставя прогнозата си за растежа в Китай през тази и следващата година без промяна – 6,8% и 6,3% съответно. Все пак МВФ предупреждава, че забавянето в Китай изглежда крие по-голям риск за останалите икономики, отколкото се предполагаше досега.

Умереното възстановяване на развитите икономики, водено от САЩ и Великобритания, вероятно ще продължи, въпреки че най-богатите страни ще останат заплашени от дефлационен натиск, казва още МВФ.

През тази година Фондът ревизира прогнозата си за растежа в САЩ до 2,6% от очакваните 2,5% през юли. Според МВФ най-голямата икономика в света ще нарасне с 2,8% през 2016, вместо с прогнозираните през първоначално 3%.

МВФ понижи очакванията си за растежа в Япония до 0,6% през тази година и 1% през следващата, докато за еврозоната Фондът очаква ръст от 1,5% през 2015 и 1,6% през 2016.

Картината на развиващите се пазари остава мрачна, като през 2015 растежът там се очаква да се забави за пета поредна година.

Руската икономика ще се свие с повече от очакваните до момента 3,8% през тази година и с 0,6% през 2016 се казва в прогнозата на МВФ. През юли Фондът очакваше руската икономика да нарасне с 0,2% през 2016.

МВФ рязко понижава прогнозата си за Бразилия, чиято икономика се очаква да се свие с 3% през тази година и 1% през следващата.

Средната цена на петрола ще се увеличава постепенно до около 55 долара за барел през 2017 от 52 долара за барел през тази година, се казва още в доклада на МВФ.

Последни новини
Още от Акценти