Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Какво се крие зад усилената подкрепа на Тръмп към Израел?

Мартин Табаков, политолог, Светът е бизнес, 25.03.2019

Изказването на американския президент Доналд Тръмп по повод суверенитета на Израел над Голанските възвишения няма да доведе до съществени смущения в международната общност. Промяната на външната политика на САЩ идва в едно много важно време за премиера Бенямин Нетаняху на фона на наближаващите избори в страната. Това каза Мартин Табаков, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира трите направления, в които изказването на Тръмп ще има отражение. Според Табаков то ще даде нова мощ на коалицията между Русия, Турция и Иран.

Политологът коментира и сходството на ситуацията с анексирането на Крим от Москва.

Както международното право осъди анексирането на Крим, така трябва да се осъди и окупацията на Голанските възвишения“.

Нарастващото напрежение между Вашингтон и Брюксел по отношение на позицията им за Голанските възвишения е третото отражение, отбеляза Табаков.

Решението допринася за ненамирането на общия фундамент между САЩ и Европейския съюз“.

Действията на американския президент обаче са напълно очаквани, посочи още гостът.

„Би могло да се каже, че водещата фигура в тандема САЩ-Израел е по-скоро тази на израелския министър-председател, тъй като американският президент много бързо се съобразява с позиции, които са характерни именно за религиозно-националистическата десница в Израел... Този синхрон е много характерен не само за настоящия американския президент, но и за републиканската партия, чийто представител е той“.

Табаков коментира и доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, който беше публикуван по-рано днес и разсея твърденията, че е имало руска намеса на изборите в САЩ през 2016 г.

„Всъщност с този си тип пропаганда демократите в САЩ работеха за имиджа на руската страна“.

Последни новини
Още от Светът е бизнес