Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

България трябва да вземе отношение по случаите Скрипал и Гебрев

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси, бивш вицепремиер, Светът е бизнес, 13.02.2019

Ако има целенасочени действия на руското разузнаване на българска територия, се предполага, че българското контразузнаване ще ги улови. Двата случая - с отравянията на Скрипал и Гебрев, са свързани и България трябва да вземе решение и да излезе с категорично становище по темата. Това заяви Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси, бивш вицепремиер, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По повод превода на милиони от Венецуела към доверителна сметка в България гостът заяви, че първоначално е е подминал думите на опозиционен депутат от Венецуела, споменал за финансовите къщи в България. "Говори се за десетки, стотици милиони. Интересни са ми две неща – защо нашият банков надзор не е засякъл това. И второ, защо информацията излезе с толкова шум. Очаква резултат от работата на службите", допълни той.

"Международните събития водят до преразпределяне на влиянието и на отношенията в ЕС. Американският държавен секретар отиде в Унгария. Унгарците обещаха да закупят военни съоръжения от САЩ, но казаха, че ще останат верни и на сътрудничеството си в Русия. Полша ще поеме видни ангажименти към САЩ. Там сега се провежда антииранска конференция, на която европейските страни свалиха равнището. Полша има традиционни причини за антируско или най-малкото, внимателно към Русия отношение".

Франция помагаше на Германия да блокира европейско решение, с което би бил невъзможен "Северен поток-2", уточни бившият вицепремиер. "Със заявлението на Франция, че ще спре да блокира това решение изведнъж Германия остана сред няколко държави, с които не можеше да го блокира. Между другото, не се чу българската позиция. Франция се оттегли за ден в подкрепата си. След разговори с Германия и Франция се обсъди бюджетът на еврозоната. Вероятно е с това решение Франция да е защитила свой интерес, свързан с бюджета на еврозоната", допълни Калфин.

Конкретният повод да се обтегнат отношенията между Франция и Италия е, че в Рим приеха Жълтите жилетки, спомена Ивайло Калфин. Това може да преобърне френската политика, счита той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес