Смарт час

Понеделник, 20:00 часа

Водещ: Живка Попатанасова

Роботиката - атрактивният начин за мотивация в образованието

Диман Михнев, Robo League Bulgaria; Валери Червенски, младши координатор в Robo League Bulgaria; "Смарт час", 08.07.2019

Диман Михнев, Robo League Bulgaria; Валери Червенски, младши координатор в Robo League Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Диман Михнев, Robo League Bulgaria; Валери Червенски, младши координатор в Robo League Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всяка една наука може да намери отражение в роботиката. Robo League Bulgaria представлява общност от ученици, студенти и въобще ентусиасти, които да се занимават с роботи и да развиват умения в програмиране, електроника, дизайн и да участват в състезания. Роботите могат да заместват хората, докато хората изпълняват по-умствено натоварващи задачи. Това е технология, която ни дава свободен ресурс да стигнем по-далече, заявиха Диман Михнев, Robo League Bulgaria; Валери Червенски, младши координатор в Robo League Bulgaria; в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"Тази година за първи път успяхме да изградим местни структури и клубове за роботика в 4 града с 4 нови състезания, като Пловдив и Варна вече ги преминаха, предстоят Велико Търново и Бургас. Втора фаза е да подкрепим роботиката в образованието".

По време на състезанието във Варна учениците, които бяха там, можеха да вземат участие в различни ни дисциплини, спомена Валери Червенски.

""Мисия Бъдеще" е паралелен проект. Ние работим с много организации. Една от тях е "Мисия Бъдеще". Те ни бяха домакини във Варна. А всичките участници в Robo League са доброволци", изтъкна Диман Михнев.

Възрастта на началното образование е най-подходяща за обучение по роботика, уточни Валери Червенски.

Има различни нива на роботите, подходящи за различната възрастова аудитория. Някои роботи са много опасни, разкри още Диман Михнев.

"В 3 клас се вкара образование по програмиране. Това дава възможност на децата да правят анимация и е основа за преминаването към роботиката в съответните за това клубове. Има инициативи за платформени роботи в областта образованието. Приемат се добре в училищата за иновации. Структурата на българското образование обаче има нужда да стане по-практически насочено", спомена Диман Михнев.

Последни новини
Още от Смарт час