България е много по-добре подготвена за нова икономическа криза

Левон Хампарцумян, банкер, „Бизнес старт“, 05.09.2019 г.

Левон Хампарцумян, банкер, „Бизнес старт“, 05.09.2019 г. Левон Хампарцумян, банкер, „Бизнес старт“, 05.09.2019 г.

Очакванията за нова световна икономическа криза се засилват с всеки изминал ден на фона на безбройните търговски войни, но ситуацията сега е доста по-различна от предходната криза, като сега икономиката в България е далеч по-подготвена от преди. Това мнение сподели банкерът Левон Хампарцумян в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„В България мисля, че днес сме много по-добре подготвени в сравнение с предишната криза. Общо взето финансистите и инвеститорите са по-внимателни, когато отпускат кредити, които всъщност са съществен компонент във всеки балон. На БНБ работата ѝ е да следи тенденции. Тенденцията сега е в отпускането на повече кредити, но размерът на проблема е различен днес“.

Традиционните инструменти на Европейската централна банка (ЕЦБ) срещу задаващата се криза са изчерпани до голяма степен, смята Хампарцумян. Не е изключено лихвите да бъдат още намалени дори и в отрицателната територия, но това не гарантира възход на икономиката и настоящият ефект го доказва.

Още по темата

„Световната икономика растеше с такива малки темпове след последната криза, че сега дори да тръгнем да падаме ще бъде от ниско. Няма да имаме толкова драматични събития, както предишния път“.

Очакванията са новият гуверньор на ЕЦБ Кристин Лагард да продължи настоящата политика на банката с надеждата, че европейската икономика ще направи необходимите структурни промени преди следващата далеч по-тежка фаза.

Защо някой трудно би позволил на Facebook и други подобни корпорации да създават криптовалути и практически да печатат пари, може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Препоръчани