Кризата в Boeing влияе силно и на авиокомпаниите

Приземяването на 737 МАХ би имало по-тежък ефект върху по-малки чуждестранни авиолинии, отколкото за американските превозвачи.

Приземени 737 МАХ на American Airlines. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Приземени 737 МАХ на American Airlines. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Четири месеца след принудителното спиране на полети на най-добре продавания модел на Boeing резултатите за авиокомпаниите вече са ясно видими – намаляващи приходи и печалби и несигурност в плановите графици за полетите. Southwest Airlines, най-големия клиент на 737 MAX, е заявила, че ще спре полетите от летище Нюарк в Ню Джърси от тази есен като опит да преодолее недостига на машини. Планираните за отмяна полети са до пети януари 2020 г., пише Wall Street Journal.

Докато само няколко авиомпании в САЩ са в позицията на Southwest, то на други пазари, където ръстът на пътниците се покачва драматично на годишна база, ударът е сериозен. Лоу-кост превозвачите разчитат на подобни на 737 MAX тясно-фюзелажни и по-икономични самолети. Нискотарифната flydubai, най-големият клиент на Boeing в Близкия изток с 251 поръчани и 14 доставени машини, вече е отменила 17% от планираните полети. Oman Air, която има пет приземени 737 МАХ и поръчки за още 25 броя, вече е отменила 800 полета само за месец август. Най-големият европейски превозвач, Ryanair, заявява, че очаква удар върху печалбите си за 2019 г., и съкрати наполовина предвижданията си за ръст на пътниците през 2020 г. до 3%.

„Ситуацията дава отражение върху зимните графици и плановете за 2020 г.“ казва Брендън Соби, главен анализатор на Сингапурския авиационен център.

Много от авиокомпаниите вече са ударени от повишените цени на керосина, други разходи и по-засилената конкуренция в сектора. Сега, приземяването на 737 MAX за тях е двоен удар – поръчаните (и доставените) машини са просто финансова тежест, и тези с по-малък или унифициран флот (като лоукост компаниите например) са по-малко гъвкави.

В Югоизточна Азия, един от най-бързо растящите пазари по света, също цари песимизъм. SilkAir която е нискотарифно подразделение на Singapore Airlines, предвижда намаление на броя превозени пътници. SilkAir оперира шест 737 МАХ и има още 31 поръчани. Заради приземяването им трансферът на част от по-старите машини към Scoot, друга дъщерна на Singapore Airlines компания, е спрян.

Като изход от ситуацията много превозвачи виждат в закупуването на самолети от Airbus – основен конкурент на Boeing. Саудитската Flyadeal се отказа от поръчка за 30 бройки 737 МАХ и този месец обяви, че ще закупи 30 А320neo и ще използва изцяло машини на Airbus. Flydubai също обяви, че преговаря с европейския производител за замяна на поръчаните, но недоставени МАХ-ове.

До тази ситуация се стигна, след като международните регулатори (на първо място тези в САЩ и ЕС), спряха полетите на 737 MAX заради две катастрофи в Индонезия и Етиопия. В Boeing доработват софтуера за управление на полета на самолета и ще се нуждаят от регулаторно одобрение преди повторен старт на полетите си. Очакванията са това да се случи през 2020 г., което изнерви доста от клиентите на производителя.

Последни новини
Още от Пазари