Турската лира поевтиня с 0.7% спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, В развитие, 03.05.2019

Волатилността продължава на турските финансови пазари. Турската лира се обезценява с 0.7% спрямо долара за седмицата. По този начин лирата се насочва към най-ниското си равнище от октомври 2018 г. Турската лира беше най-зле представящата се валута през изминалия месец със загуба от почти 7%. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Доходността по 10-годишните държавни облигации се покачва за 4-та седмица. Индексът Borsa Istanbul се е насочил към втората си седмица на спадове".

Инфлацията на потребителските цени на Турция неочаквано се забавя през април, което е сигнал, че слабото вътрешно търсене оказва своето влияние върху цените, коментира Демокан.

"Инфлацията на годишна база се е ускорила до 19,5% на фона на широкоразпространено забавяне в цените на текстилните изделия, жилищата и транспорта".

Въпреки това наблюдавахме рекордни ръстове в инфлацията на храните – ускорение на темпа до почти 32%, което е най-високото равнище от 15 години, заяви тя.

Във видео материала може да проследите целия пазарен коментар.

 

Последни новини
Още от Пазари