Рисковете за стабилността на цените в Турция продължават да взимат превес

Турската централна банка сега се радва на отсъствие на политическа намеса

Снимка: Nicole Tung/Bloomberg Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Вече стана ясно, че Турската централна банка отново остави без промяна основните си лихвени проценти, заемайки изчаквателна позиция през идните седмици до провеждането на местните избори на 31 март. Отражението на новината коментира Investor.bg.

Комисията по парична политика начело с гуверньора Мурат Четинкая запази непроменена водещата лихва на ниво от 24%. Това е в съответствие с прогнозите на всички икономисти в проучване на Bloomberg. Централната банка, която поддържа курса си от последното увеличение на лихвите с 625 базисни пункта през септември, заяви още, че ще осъществи допълнително парично затягане, ако това бъде необходимо.

Новината даде тласък на цената на лирата. Минути след 13:30 ч. българско време турската валута поскъпва с 0,28% спрямо долара, достигайки цена от 5,4018 лири за долар, посочва сайтът.

„Рисковете за стабилността на цените продължават да взимат превес“, се посочва в изявлението на финансовата институция.  „В съответствие с това комисията взе решение да запази стегнатата си паричната политика, докато прогнозите за инфлацията не покажат значително подобрение“, се казва още в текста.

След като бе притискана в продължение на години от президента Реджеп Ердоган да поддържа ниски лихвените проценти, централната банка сега се радва на относително дълъг период без политическа намеса в делата си от финансовата криза през лятото насам.

Вижте още по темата на Investor.bg.

Последни новини
Още от Пазари