Borsa Istanbul отбелязва най-доброто си представяне от 2013 г. насам

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, В развитие, 23.01.2019

Индексът Borsa Istanbul се повиши до ниво от 100 хил. базисни пункта за първи път от октомври насам. Индексът се представя по-добре от тези на останалите развиващи се пазари, покачвайки се с 10% от началото на годината. Това всъщност е най-силното му представяне от 2013 г. насам. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Турската лира поевтинява с около 0,5% спрямо долара. Доходността по 10-годишните турски правителствени облигации се понижава, търгувайки се под 16% - най-ниското ниво от юни 2018 г.“

Демокан коментира и предстоящата среща на лидерите на Турция и Русия.

Това ще бъде първата среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин след внезапното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли военното присъствие на САЩ от Сирия. Най-голямото притеснение на Анкара остава сигурността по границите заради кюрдските активисти. Ердоган също иска да избегне хуманитарна криза, която би могла да изпрати голяма наплив от бежанци от другата страна на границата“.

Вижте целия коментар във видео материала. 

Последни новини
Още от Пазари