Citigroup: Йелън наруши главно правило

Правилото гласи: Не позволявайте на пазарите да ви водят

Wall Street Wall Street

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън, заместникът й Стенли Фишер и президентът на ФЕД в Ню-Йорк Уилям Дъдли не се ръководят от икономическите данни, а по-скоро са пазарно зависими, според Уилям Лий, главен икономист на Citigroup North America.

Председателят на централната банка на САЩ, Джанет Йелън заяви, че до „Този момент вижда американската икономика да се представя добре", пред Комитета по финансови услуги във Вашингтон в сряда, 4 ноември. Йелън подкрепи изявлението си от 28 октомври, че икономиката на страната се подготвя за увеличение на лихвения процент през декември и отново не пропусна да подчертае, че, преди да затегнат монетарната политика, управителите на централната банка трябва да видят признаци на устойчив прогрес на пазара на труда и инфлацията да започне да приближава целевото ниво от 2%.

Ако икономическите данни продължават да показват подобрение на пазара на труда, управителите на централната банка на САЩ ще имат по-голяма увереност, че инфлацията ще се придвижи обратно към 2% в средносрочен план.

В интервю за Bloomberg TV Лий каза, че ФEД е по-вероятно да реагира много повече на пазарните условия, отколкото на икономическите данни.

Икономистът Тайлър Рул създава модел, който има за цел да проследи лихвения процент по федералните фондове, базиран на напредъка в изпълнение на  двойния мандат на централната банка (пълна заетост и ценова стабилност). След това се изчислява доколко заложената политика се е отклонила от първоначалните цели, въз основа на волатилността при облигациите, което е основен измерител на пазарния стрес.

Лий заключава, че изменението на тенденциите при инвестициите с фиксиран доход оказват по-голямо влияние върху решенията на Централната банка, отколкото икономическите данни, особено след финансовата криза:

 Джанет Йелън наруши "Едно от Кардиналните правила" на икономистите​. Според Лий, това е огромна грешка !

 

"Това нарушава едно от кардиналните правила на икономистите. Правилото гласи: Не позволявайте на пазарите да ви водят, защото пазарите са склонни на свръхреакция и първата фаза е да настъпи паника, а след това да се помисли", заяви Лий, който е работил като икономист към ФЕД, преди да се присъедини към Citigroup.

ФЕД има задължение да запази пазарите спокойни. Въпреки това напрежението на пазарите нараства още от изявлението на централните банкери през септември, когато изтъкнаха възможността от вдигането на лихвените нива до края на годината.

Ако комитетът по операции на отворените пазари не предприеме действия, може да се изправи пред реален спад в икономическата активност.

Последни новини
Още от Начало