Летище София е готово за увеличението на въздушния трафик

Летище София плавно увеличава броя на дневните полети до 51 за седмицата до 19 май и отбелязва ръст от 1% спрямо предната

Летище София, терминал 2. Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria Летище София, терминал 2. Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки ограниченията, свързани с международните пътувания и транспорт, летище София е работещо и напълно оперативно при стриктно спазване на въведените мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19, съобщи за Bloomberg TV Bulgaria Летище София.

Към момента от летище София по редовни пътнически линии оперират три авиокомпании България Ер, Wizzair, Ryanair, но се поддържа "ежедневен контакт" с останалите авиопревозвачи "с готовност при изявено желание от тяхна страна да възобновим обслужване на полетите", съобщи компанията.

На Терминал 1 и Терминал 2 вече се допускат само пътници с предпазни маски и след измерване на телесната температура – с ръчни термометри и термокамери, монтирани термовизионни и на пристигане.

Стикери на пода напомнят на пътниците да спазват най-малко метър и половина дистанция, за което се напомня и с периодични съобщения по аудиоуредбата.

Перонните автобуси качват два пъти по-малко пътници от капацитета си.

Гишетата за чекиране и полетна информация имат плексигласови предпазни прегради. Пред тях, както и на полетните изходи са изградени специални коридори, т.нар. „змейки“.

Търговските обекти в терминалите работят при спазване на санитарните изисквания на българските власти.

"Летищният оператор извършва почистване и дезинфекция четири пъти дневно на терминалите, както и на шатъла, който се движи между Т1 и Т2, а също и на перонните автобуси и всички обекти, с които пътуващите са в директен досег, като кошници за багаж, парапети, асансьори, полетни изходи и др. Санитарно-хигиенните помещения се почистват основно и се обработват с дезинфекциращи препарати на всеки час.

Климатичната и вентилационна система се дезинфекцира, като се осигурява редовна смяна на филтрите, съобщи директорът на летище София.

Всеки пристигащ полет и неговите пътници се обработват индивидуално, като задължително след това се прави дезинфекция на зоните, в които са пребивавали пътниците. Не се допуска смесването на пътници от различни пристигащи полети.

Работещите в администрация са отделени от летищния пътникопоток – служителите ползват специално обособен за целта вход/изход от сградата”, съобщи още летището.

Летище София плавно увеличава броя на дневните полети до 51 за седмицата до 19 май и отбелязва ръст от 1% спрямо предната, което се вписва в тенденцията в Европа от 1-5% ръст (5% за Франкфурт и по 4% за Амстердам и Лондон Хийтроу), показват данните на Eurocontrol.

През втората половина на март и през април от летище София приемаше пътнически полети основно от и до Европа, с които са транспортирани български и чужди граждани, прибиращи се в собствените си държави.

„За периода са извършвани и карго полети, сред които отбелязваме чартърните полети от Китай с медицински консумативи”, каза директор Рапонджиев.

Последни новини
Още от Новини