Саудитска Арабия вдъхва оптимизъм на петролните пазари

Държавната Saudi Aramco повиши цените на петрола за доставка през юни

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Петролът поскъпва, след като Саудитска Арабия повиши цените на сорта Брент. По този начин Рияд се стреми да засили възстановяването на цените на петрола в световен мащаб, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола на борсата в Ню Йорк във вторник поскъпват с до 11%, а цената на сорта Брент отчита ръст от 7%. Държавната петролна компания Saudi Aramco, която по-рано през тази година предлагаше големи отстъпки, повиши цените на петрола за доставка през юни. Този ход се случва, докато Саудитска Арабия и партньорите ѝ от ОПЕК+ свиват драстично производството си на петрол, за да възпрепятстват пренасищането на пазарите.

Още по темата

„Всичко това показва, че Саудитска Арабия най-сетне е сериозна в намеренията си за стабилизиране на пазара и премахването на свръхпредлагането“, коментира Джон Кайлдъф, анализатор в Again Capital.

Коалицията ОПЕК+, която включва и Русия, започна да намалява производството на петрол с 9.7 млн. барела дневно от този месец. Действията бяха предприети, тъй като се наблюдава рекордно пренасищане на пазарите, а търсенето бе ударено заради коронавируса.

„Действията на Рияд носят облекчение на пазара, но може да е твърде рано за оптимизъм. В крайна сметка рязкото увеличение на търсенето е това, което ще доведе до ръст на цените“, обяснява Уил Райнд, изпълнителен директор на GraniteShares Advisors.

Последни новини
Още от Новини