В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Макроикономическите данни тепърва ще се влошават

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 06.05.2020

14:41 | 6 май 2020

Тепърва ще се виждат щетите върху макроикономическите данни заради разпространението на коронавируса. Конкретно за еврозоната се очаква една от най-големите рецесии със свиване на БВП на годишна база от близо 8%, коментира Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"От началото на седмицата на пазарите преобладават положителните настроения на фона на очакванията за облекчаване на мерките и отваряне на редица икономика главно в Европа и Азия. Днес настроенията са смесени след търканията по оста САЩ – Китай".

"Виждаме смесена търговия при европейските акции с преобладаващи загуби. Азиатските акции са на червена територия", допълни анализаторът. Към тях той добави и лошите макроикономически данни в Европа.

"Фабричните поръчки в Германия са намалели с 15,6% през март. Глобалният индекс на мениджърите по поръчките в еврозоната е спаднал до 13,6 пункта".

Митренцев поясни и че продажбите в еврозоната на месечна база спадат с 11,2%.

Междувременно той подчерта и сериозността на новината, че Германският конституционен съд смята, че част от програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени улеснения е нелегална, която също се отразява на пазарите.

"Очаква се щатските индекси да отварят на зелена територия".

По повод сезона на отчетите Митренцев отбеляза, че секторът на телекомуникационните компании е един от най-добре представящите се, а банковият и туристическият отчитат спадове.

Петрол

"За шести пореден ден наблюдаваме сериозни ръстове в цените на петрола. Той поскъпва с над 100% за последната седмица".

"Американският суров петрол поскъпва с 3,5%. По данни на Американския петролен институт запасите леко спадат. Очаква се те да нараснат със 7 млн. барела спрямо предната седмица, което означава спад спрямо предишните данни от 12-13 млн. през април, когато запасите се повишиха с над 70 млн. барела", посочи анализаторът.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.