Германия разхлабва мерките срещу коронавируса, но ще действа предпазливо

Само през април са подадени 373 хил. заявления в бюрата по труда в страната

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия ще позволи на детските площадки, зоопарковете, музеите и църквите да отворят. Но останалите мерки срещу разпространението на коронавируса, включително ограниченията върху движението, остават в сила, съобщава Bloomberg.

Големите събития все още са забранени, а ресторантите и занималните за деца остават затворени, обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след среща на лидерите на 16-те провинции в страната. По-мащабно разхлабване на мерките ще бъде обсъдено на общо събрание на 6-ти май.

Още по темата

„Въпросът дали ще може да се пътува в Европа не е на дневен ред“, заяви Меркел. „Постигнахме много през последните седмици, но докато няма ваксина, трябва да сме предпазливи“, допълни тя.

Германия е една от най-силно засегнатите държави от коронавируса в света с над 160 хил. потвърдени случая и поради това Меркел действа предпазливо по отношение на премахването на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Опасенията са, че подобни стъпки могат да предизвикат втора вълна на заразата, което ще влоши кризата още повече.

Но опасенията за тежки щети върху германската икономика се засилват. Берлин днес публикува данни, че заявленията за безработица през април са се увеличили с 373 хил. въпреки финансовата подкрепа от страна на държавата за запазване на заетостта. 

Меркел и екипът от експерти получават силно обществено одобрение за бързата реакция срещу коронавируса, тъй като Германия избегна тежките сценарии на Италия или Испания.

Последни новини
Още от Новини