Германия насочва 10 млн. евро подкрепа за музеи

Част от културата дейност в страната ще бъде възстановена от началото на май

09:22 | 30 април 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство иска да осигури десет милиона евро за музеите и мемориалите в страната, за да покрепи областта на културата, която също пострада в резултат на коронавирусната пандемия, пише Die Zeit.

Средствата ще се насочени по програмата „Ново начало“ и са предвидени в бюджета за култура. Парите могат да бъдат използвани за изграждане на предпазни механизми, предприемане на хигиенни мерки и оптимизиране на контрола на посещенията. Фокусът пада по-специално върху малките и средноголеми музеи, изложбени зали, мемориали и социално-културни центрове.

Германската музейна асоциация предлага ограничаване на броя на посетителите съобразно площта, за да се създаде минимална дистанция от 1,5 метра. Посетителите и персоналът трябва да носят защитни маски. Почистването на сградите и аудиовизуалните устройства и техника следва да се извършва по-често.

Посетителите ще бъдат разпределени в отделни времеви интервали, физическите струпвания могат да бъдат избегнати и чрез онлайн продажбите на билети.

Берлин планира да отвори някои музеи в началото на май. В останалите части в страната мерките по облекчаване на достъпа до музеи и други културни центрове ще бъдат различни в зависимост от готовността за справяне с пандемията в отделните германски провинции.