Халифа Хафтар поднови офанзивата си в Либия

Тя бе насочена срещу правителството на премиера Файез ал Сарадж в Триполи, признато от ООН

Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News

Либийският генерал Халифа Хафтар обяви, че ще продължи офанзивата си над столицата Триполи. Той има мандат да управлява Либия, сподели самият той в рамките на телевизионно обръщение. Генералът не обясни как смята да получи този мандат. Вместо това той оповести, че ще създаде условия за изграждането на "постоянни институции на конституционна държава“, пише Die Zeit.

Русия е изненадана от решението. Офанзивата на Хафтар беше насочена срещу правителството на премиера Файез ал Сарадж в Триполи, признато от Организацията на обединените нации (ООН). През април 2019 г. той стартира действия по завземането на столицата. Либийското правителство, от своя страна, заяви, че правителствените сили са си върнали крайбрежните градове Сабрата и Норман на запад от Триполи.

Още по темата

Преобладаващият вакуум на властта в Либия беше предизвикан от падането на бившия дългогодишен ръководител Муамар Кадафи през 2011 г. Оттогава безброй страни в конфликта воюват помежду си и правителството на националното единство на Файез ал Сарадж се смята за твърде слабо, за да прекрати гражданската война. Хафтар контролира голяма част от юг и изток, където е подкрепен от специално формиран парламент.

ООН се опита да посредничи в конфликта доста преди да започне офанзивата -  през 2015 г. те договориха т. нар. споразумение „Skhirat“. То трябваше да регулира разделението на властта в страната и да създаде основата за правителството на единството в Триполи.

Халифа Хафтар вече обезсмисли споразумението през 2017 г. и поднови негативното си отношение. Според генерала „сделката е щяла да унищожи страната и да върне ситуации от миналото“.

Последни новини
Още от Новини от света