Генералният секретар на ООН разкритикува остро бомбардировките над болници в Либия

Според Антониу Гутериш сега са необходими стабилни дипломатически усилия в борбата с коронавируса

15:28 | 8 април 2020
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува остро започналите на 6-ти април бомбардировки над две болници в либийската столица Триполи. "Атентатите върху медицински заведения и персонал са потенциални военни престъпления", каза Гутериш, допълвайки, че с оглед на коронавирусната пандемия това е недопустимо, пише Die Zeit.

Преди няколко дни Гутериш призова за незабавно и глобално прекратяване на всички военни действия с оглед на преодоляване на ситуацията с коронавируса. Призивът му срещна подкрепа по целия свят и бе приветстван от отделни страни в либийския конфликт. Въпреки това боевете там продължиха и дори се увеличиха през последните няколко дни.

Според Гутериш сега са необходими стабилни дипломатически усилия. "Ние трябва да направим всичко възможно, за да постигнем мир и единство", каза той, посочвайки, че най-лошото тепърва предстои.

Изказването му преди всичко е от гледна точка на конфликта в Афганистан. В Либия обаче според него има и огромен диапазон разлика между думи и действия. След падането на режима на Кадафи през 2011 г. общественият ред там до голяма степен се срива.

От декември 2015 г. признатото от ООН правителство на националното съгласие в Триполи претендира за суверенитет на северноафриканската държава и воюва срещу командира на Либийската национална армия генерал Халифа Хафтар, чиито войски контролират голяма част от изток и юг, подкрепяни от Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Опитите на международната дипломация да потуши този конфликт засега се провалят. Държавните и правителствени ръководители преговаряха последно на Конференцията за Либия в Берлин през януари тази година, като по-специално се съгласиха да спазват наложеното от ООН оръжейно ембарго.