Очаква се да бъдат освободени 1500 талибански бойци

Всеки ден от събота от военния затвор край Баграм трябва да бъдат освобождавани по 100 бойци

12:45 | 11 март 2020
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Едно от условията за мирните преговори в Афганистан е освобождаването на 5000 талибански бойци. Първите 1500 от тях трябва да бъдат пуснати от събота, пише Die Zeit.

Около седмица и половина след сключването на мирното споразумение между САЩ и талибаните афганистанското правителство се съгласи на размяна на военнопленници с въоръжената ислямистка група. Докато говорителят на правителството Седик Седики обяви новината в Twitter, президентът Ашраф Гани подписа съответния указ. 5000 талибански военнопленници ще бъдат освободени на две фази. Това бе включено в споразумението, което САЩ подписаха с талибаните на 29 февруари, като условие за вътрешни мирни преговори в Афганистан.

Споразумението предвижда постепенно изтегляне на всички международни войски от Афганистан. В замяна, след почти две десетилетия война, талибаните трябва да проведат мирни преговори с афганистанското правителство. До 5000 талибански бойци следва да бъдат освободени в замяна на 1000 военнопленници до вторник. Президентът Гани обаче е уточнил в деня след сделката, че решението за размяната зависи само от неговото правителство.

Всеки ден от събота от военния затвор край Баграм трябва да бъдат освобождавани по 100 бойци - засега общо 1500 на брой. Те трябва да се избират въз основа на тяхната възраст, здраве и продължителността на присъдата им. Освободените ще трябва да се ангажират да не участват отново във войната, ще бъдат събирани биометричните данни за тях. След началото на мирните преговори още 500 затворници ще бъдат освобождавани на всеки две седмици, ако талибаните прилагат по-малко насилие. Те, от своя страна, изискват освобождаване на определени пленници.

Припомняме, че най-малко 20 афганистански войници и полицаи бяха убити по време атаки на талибаните в началото на месеца. В отговор Съединените щати нанесоха въздушен удар по талибани в южната афганистанска провинция Хелманд.

САЩ преговарят с талибаните повече от година, за да изтеглят хиляди войници в замяна на отстъпките и гаранциите за сигурност на талибаните. Според плана броят на американските войници, разположени там, ще намалее от приблизително 13 000 на 8 600. Тези преговори се възприемат като своеобразни опити за утвърждаване на балансирани отношения, които се отнасят до преразпределение на политическата власт в страната между екстремистите и афганистанското правителство в Кабул.