Либия: Под ударите на войната и коронавируса

Въпреки опасността от здравна криза и обявеното мирно споразумение сраженията в страната не стихват

19:52 | 10 април 2020
Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Ескалацията на военните действия в Либия ограничава способността на северноафриканската страна да се справи с овладяването на разпространението на коронавируса, заяви специалният пратеник на ООН. Междувременно чуждестранните сили, които участват във войната, пренебрегват наложеното оръжейно ембарго, съобщава Bloomberg.

“Това е изключително безразсъдно. Това е нехуманно и ограничава възможностите на местните власти и здравната инфраструктура, която търпи удари отпреди пандемията“, коментира дипломатическият пратеник на ООН Стефани Уилиямс.

Нестихващите сражения доведоха до затварянето на една от най-големите болници в столицата Триполи, която бе под 3-дневен обстрел. Страната е с 24 потвърдени случая на коронавирус. Всичко това се случва след сключеното споразумение за мир между международно признатото правителство в Триполи и силите на генерал Халифа Хафтар, който контролира много нефтени полета в източната част на страната. Сраженията между двата лагера започнаха преди година, когато Хафтар направи опити да превзема столицата.

Силите на Хафтар, които са подкрепяни от руски наемници, Обединените арабски емирства и Египет, нанесоха артилерийски удари срещу Триполи, като има данни и за спряно водоснабдяване.

Водените от ООН преговори за прекратяването на конфликта доведоха до споразумение за прекратяване на огъня през февруари, което предстои да бъде ратифицирано.