МВФ ще осигури 11 млрд. долара за 32 държави от Африка

Целта е да се подкрепят страните в региона в борбата им за ограничаването на влиянието на коронавируса

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) ще осигури 11 млрд. долара на 32 държави от Субсахарска Африка, които са поискали помощ за борбата с пандемията от коронавирус и ограничаването на влиянието ѝ върху икономиките в региона, съобщава Bloomberg.

Тези стъпки на МВФ и нейните партньори – Световната банка, Световната здравна организация, Африканската банка за развитие и Африканският съюз, ще са в подкрепа за мерките в региона като парични трансфери за бедни домакинства и различни фискални мерки.

Още по темата

Безпрецедентната здравна и икономическа криза може да възпрепятства перспективите за растеж в региона през следващите години, обясняват от МВФ. Според прогнозата на институцията брутният вътрешен продукт на Субсахарска Африка ще се свие с 1.6% през тази година, което е рекордно висок спад. Континентът се нуждае спешно от икономически стимули на стойност 100 млрд. долара, за да се справи с влиянието на коронавируса, сочат данни на Икономическата комисия за Африка към ООН.

МВФ вече е отпуснал средства за Буркина Фасо, Чад, Габон, Гана, Мадагаскар, Нигер, Руанда, Сенегал и Того. В световен мащаб фондът е одобрил облекчения по обслужването на дълга на 25 бедни държави.

В допълнение към настоящата подкрепа МВФ търси ресурси за осигуряването на безвъзмездни средства на държави, които имат да изплащат задължения по дълга си до края на тази година.

Също така управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви днес, че фондът използва всичките си ресурси и се стреми да утрои финансирането при преференциални условия за най-бедните страни до над 18 млрд. долара.

„Имаме пълна подкрепа на членовете да продължим по отношение на офанзивата, за да наберем повече капацитет за финансирането при преференциални условия. Нашата цел е да утроим това, което правим за тези страни “, посочи тя по време на видео брифинг. 

Последни новини
Още от Новини