Санкциите срещу Русия подготвиха страната за кризата от коронавируса

Според експерти богатият опит на Москва с кризите ще е ѝ бъде от полза

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин трябва да благодари на Министерството на финансите на САЩ, че е помогнало на страната да се подготви за световната икономическа криза, пише Bloomberg.

Икономическите санкции и заплахата от въвеждането на нови карат властта в Русия да увеличи резервите и да намали дълговете си от последните 5 години. Правителствата по света се подготвят за най-големия икономически срив от 2008 г., а подходът, който тласкаше руската икономика към стагнация, сега започва да носи добри перспективи за страната.

S&P Global Raitings запази кредитния рейтинг на Русия на BBB, като прогнозите са стабилни. „Предишните кризи са научили финансовото министерство и централната банка на Русия как да бъдат подготвени за тази“, коментира Карен Вартепетов, анализатор в S&P Global Ratings. „Имат богат опит с кризите“, допълва той.

Още по темата

Зависимостта на Русия от износа на стоки означава, че икономиката ѝ няма да избегне световна рецесия. Държавният бюджет вече е ударен от срива в цените на петрола до 17-годишно дъно, а рублата поевтинява с 21%.

Русия прие ограничителни мерки за борба с коронавируса, с които забранява на гражданите да излизат от домовете си, освен ако нямат спешна или важна причина. Мерките са в сила за Москва и други региони. Руската икономика може да се свие с между 5 и 10% през тази година, ако мерките бъдат въведени изцяло на национално ниво, показват данни на правителството.

Наложените санкции от Европейския съюз и САЩ срещу Русия заради анексирането на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. блокират много руски държавни компании да събиран дълг от чужбина. А мерки на Вашингтон от миналата година не позволяват на американски инвеститори да изкупуват руски държавен дълг, който е в рубли.

Санкциите оставиха Русия с едно от най-ниските съотношения на дълга спрямо БВП сред развиващите се икономики. Преди година финансовият министър Антон Силуанов заяви, че Русия има достатъчно резерви, за да може да оцелее, без да тегли заеми поне година.

Последни новини
Още от Новини от света