Кремъл: Обявените мерки срещу коронавируса не значат ваканция

Работата от вкъщи и дистанционното обучения трябва да продължат следващата седмица, обяви Дмитрий Песков

21:06 | 27 март 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Обявеното от президента Владимир Путин разпускане на служителите в Русия в рамките на седмица, което ще им бъде заплатено, не значи, че хората ще спрат да работят, заяви правителственият говорител Дмитрий Песков, цитиран от Bloomberg.

“Тези, които работят от домовете си, ще продължат да работят следващата семица”, заяви Дмитрий Песков в извънредна пресконференция в петък. Той отбеляза, че предвидените дни не са ваканционни в класическия смисъл.

Обръщението беше сигнал, че съобщението на Кремъл не е разбрано ясно от обществото. Множество училища и университети, които вече бяха преминали към дистанционна форма на обучение, отмениха занятията си за следващата седмица, но Песков обясни, че те трябва да ги продължат.

Според правителствения говорител изказването му не значи отмяна, а изяснява мерките, обявени от Путин. По-рано руският президент обяви следващата седмица за “официален неработен период, който ще бъде заплатен” на служителите.

Висшето училище по икономика изчислява, че изключването на някои икономически процеси в страната за седмица може да коства около 1% от брутния вътрешен продукт на Русия тази година.

В петък страната обяви 30-процентен ръст на заразените от коронавирус за ден, с което общият им брой се увеличи до 1036.