Bloomberg: България играе на страната на Изтока срещу Запада

Българското правителство балансира между сегашния си статут на член на НАТО и ЕС и връзките си с Кремъл

Министър-председателят Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Министър-председателят Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Черноморският курорт Камчия или както повечето местни го наричат „руският комплекс“ е отдалечен от големите и известни български дестинации за почивка. Създаденият комплекс там за деца и спортисти е на бившия кмет на Москва Юрий Лужков и е на стойност 200 млн. евро. В него са разположени хотел, театри, кино, телевизионно студио и басейн с олимпийски размери. Също така там има училище, където е изобразен образа на космонавта Юрий Гагарин в чест на руската космическа програма, пише Bloomberg.

В момента комплексът изпитва трудности, тъй като санкциите на Запада удариха финансите на Москва. Но все пак един човек е фокусирал вниманието си върху Камчия – руският външен министър Сергей Лавров. Неговият интерес е по-скоро геополитически, а не за благосъстоянието на курорта. Руското влияние в България продължава да е осезаемо, а страната е разделена между сегашния си статут на член на НАТО и Европейския съюз и историческото си минало с Москва.

През декември Лавров определи Камчия като „уникално място“ и „идеалния модел за мека сила“. Тогава той предложи курортът да попадне под контрола на Кремъл. Българското правителство обясни, че не подадена официална молба за промяна на статута на Камчия, но това не попречи на някои българи да обсъждат идеята, че комплексът може да бъде използван за оперативни обучения.

Каквото и да се случи в бъдеще, Камчия показва, че България остава предната стража във време на засилено напрежение заради шпионаж, енергийна сигурност и корупция.

„Проблемът за САЩ и Западна Европа е, че България избира да остане най-големият фактор в орбитата на Путин, тъй като това е в интерес на управляващите“, коментира Илиян Василев, бивш посланик в Русия в периода от 2000 г. до 2006 г. „Основните канали на руско влияние са наследения управленски модел от съветски тип и корупцията. България никога не е имала по-голямо геополитическо значение от днес“, допълва Василев.

България внася почти целия си газ благодарение на договор с „Газпром“, който изтича през 2022 г.

Министър-председателят Бойко Борисов бе в компанията на президента на Турция Реджеп Ердоган и президента на Русия Владимир Путин на церемония на 8-ми януари по повод откриването на газопровода „Турски поток“. Така руският газ ще достига до Турция, а после ще продължава към България и Сърбия.

Борисов се опитва да балансира българските интереси в областта на енергийната сигурност и външната политика. През май правителството започна строежа на тръбопровод, който да направи връзка с Гърция с надеждата, че София ще получава американски втечнен природен газ и доставки от Азербайджан.

През последните години Борисов си изгради ролята на политика, който обедини страните от Западните Балкани по отношение на потенциалното им присъединяване в ЕС. Също така правителството постигна сделка за закупуването на американките изтребители F-16 за 1.3 млрд. долара и се договори да приеме морски координационен център на НАТО в близост до Варна, на по-малко от 40 километра от Камчия.

България не се присъедини към повечето страни членки на ЕС за изгонването на руски дипломати след отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Тази седмица Борисов бе попитан в Брюксел от репортери дали Русия изгражда военна база в Камчия. Той отговори, че помни времето, когато комплексът е бил за деца и ветерани и че не е запознат това да се променя. „Но България ще продължи да балансира интересите си между Турция, Русия и Запада“, допълни той.

„Едно нещо е прагматичната политика, към която се придържаме. Друго е евроатлантизмът, към който сме се ориентирали и спрямо който подписваме споразумения“, заяви тогава Борисов.

„Борисов успешно играе ролята на добрия европеец. Притесненията са свързани с това, че олигарсите имат силно влияние в страната. Ако те променят своята зависимост, това би променило цялата ориентация на страната“, коментира Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в Центъра за изследвания на демокрацията.

 

Последни новини
Още от Новини