Австралийският бизнес започва да оценява щетите от кризата с пожарите

Влиянието върху туризма и земеделието става все по-осезаемо

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Най-големите австралийски компании започват да оценяват финансовото въздействие на кризата с мащабните пожари в страната, съобщава Bloomberg.

През последните няколко месеца пожарите в Австралия разрушиха над 2 хил. жилища и бяха овъглени близо 25 млн. акра гориста местност. Най-силно бяха ударени двата най-гъсто населени щата Нови Южен Уелс и Виктория. За сравнение, пожарите в Калифорния от 2018 г. унищожиха 1.7 млн. акра.

Детайлна и ясна картина за степента на икономическото въздействие няма да се появи през следващите седмици или месеци, но някои компании отчитат сериозни проблеми при веригите на доставки, операциите и печалбите преди февруарския сезон на отчети.

Търговия на дребно

Седмичното потребителско доверие достигна до най-ниското си ниво от повече от 4 години, докато пожарите продължават да са сред основните притеснения на австралийците, обяснява Раян Фелсман, старши икономист в Commonwealth Bank of Australia.

Кризата се е отразила негативно и на сезонните намаления и разпродажби по време на празниците. Потребителите не са проявявали сериозен интерес към промоционалните оферти, показват данни на Jefferies.

Още по темата

Земеделие

В официална позиция производителят на млечни продукти Bega Cheese заявява, че пожарите влияят върху служителите и фермерите, но цялостният ефект върху компанията е минимален.

Доставчикът на селскостопански продукти и услуги Elders очаква по-ниски продажби, но прогнозира, че краткосрочните загуби ще бъдат компенсирани от повишеното търсене в бъдеще.

Туризъм

Ingenia Communities Group, която предлага услуги за къмпинг и настаняване в каравани, очаква годишните й резултати да бъдат в долната граница на очаквания диапазон. Причината за тази прогноза е, че се очаква продажбите в Нови Южен Уелс да бъдат засегнати.

Най-голямата австралийска авиокомпания Qantas до момента не е обявила някакво въздействие върху бизнеса си в резултат на пожарите, въпреки че цената на акциите на Qantas миналия понеделник се доближи до двумесечно дъно, след като бяха отменени няколко полета до Канбера.

Последни новини
Още от Новини