Акциите на Amazon отчетоха най-доброто си представяне от януари

Компанията успява да постигне сериозни подобрения в сферата на логистиката

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Акциите на Amazon повишиха стойността си с 4 на сто в четвъртък, след като компанията обяви рекорден сезон за коледно пазаруване, съобщава Investor.bg, като се позовава на CNBC.

Това беше най-добрият ден за книжата на компанията от 30 януари насам, оставяйки Amazon на позитивна територия за декември след не много добро начало на месеца.

Гигантът в електронната търговия обяви в четвъртък сутринта, че е постигнал много неща, но най-впечатляващото е свързано с усилията ѝ по логистиката.

“Този коледен сезон броят на нещата, които доставихме с Prime Free One-Day и Prime Free Same-Day Delivery, нарасна близо четири пъти в сравнение със същия период на миналия празничен сезон, което прави това най-бързите празници за Amazon”, разкри компанията. Освен това концернът посочи, че с 60% повече клиенти са избрали доставка до място, от което сами да вземат поръчката си, вместо до домовете или офисите им, в сравнение с миналата година.

Логистичните подобрения, които Amazon е трябвало да направи, за да постигне резултатите за доставките от последната седмица, са впечатляващи и вероятно проправят път за ново повишение на цената на акциите, тъй като могат да донесат дългосрочен успех и след Коледа.

Amazon увеличава усилията си да разрасне своята мрежа за доставки, особено след като компанията започна да предлага еднодневни доставки на продукти за абонатите на Prime. Компанията е похарчила поне 800 млн. долара през тази година за разширяване на програмата.

Освен това фирмата на Джеф Безос твърди, че повече хора от всякога са се регистрирали да тестват Amazon Prime.

Amazon не публикува конкретни данни за продажбите, но изявлението на компанията подкрепя по-широки доказателства, че пазаруването - особено онлайн – расте силно тази година. Онлайн продажбите в САЩ през ваканционния сезон са нараснали с почти 19% в сравнение с миналата година, показват данните на Mastercard Spending Pulse, която проследява продажбите от 1 ноември до 24 декември. Това е повече от пет пъти по-голям ръст от общия растеж на продажбите през коледния сезон, който възлиза на 3,4%. Онлайн продажбите вече представляват почти 15% от общите продажби на дребно по време на празничния сезон, твърдят от Mastercard. 

Прочетете цялата статия в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини