Saudi Aramco е напът да счупи всички рекорди с IPO-то си

Компанията може да набере 25.6 млрд. долара от публичното си предлагане

Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер и президентът на компанията Ясир Ал-Румаян. Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер и президентът на компанията Ясир Ал-Румаян. Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg

Държавната петролна компания Saudi Aramco обмисля цените на акциите ѝ по време на първичното публично предлагане да достигнат до горната граница на предварително обявения диапазон. По този начин това би се превърнало в най-голямото листване в историята, твърдят близки до процеса, съобщава Bloomberg.

В енергийната компания обсъжда цените на акциите по време на IPO-то да са по 32 риала всяка. Редица местни фонд мениджъри са направили заявки при това ниво на цената. Те очакват силното търсене да доведе до ръст на цената, твърдят пожелалите да запазят анонимност източници на Bloomberg.

Още по темата

Саудитска Арабия продава 1.5% от акциите на производителя на петрол. Ако акциите се търгуват при цена от горния диапазон, ще бъдат набрани 25.6 млрд. долара. По този начин ще се подобри рекорда от IPO-то на китайската интернет компания Alibaba от 2014 г., когато бяха продадени акции за 25 млрд. долара.

Горната граница от ценовия диапазон на IPO-то оценява компанията на 1.71 трлн. долара. Aramco все още не е обявила крайна цена и това може да се промени в зависимост от заявките. Ръководството на Saudi Aramco иска да се подсигури, че компанията може да се представи стабилно през първите дни на търговията, дори и да постави цените на акциите в горната граница.

Компанията ще обяви цената на акциите в първичното публично предлагане на 5-ти декември според програмата за IPO-то. От Saudi Aramco отказват коментар по темата.

Последни новини
Още от Новини