Саудитска Арабия ще настоява ограниченията в производството на петрол да бъдат удължени

Предстоят сериозни преговори между ОПЕК и Русия

11:55 | 2 декември 2019
Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер и президентът на компанията Ясир Ал-Румаян. Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg
Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер и президентът на компанията Ясир Ал-Румаян. Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg

Саудитска Арабия ще настоява свиването на производството на петрол да се удължи до средата на 2020 г. по време на срещата на страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), което ще се проведе през тази седмица. По този начин Рияд планира да повиши цените на акциите на Saudi Aramco за първичното публично предлагане, твърдят представители на саудитското правителство, цитирани от The Wall Street Journal.

Но разговорите за засилване на спазването на договорените съкращения - ключово условие за кралството да задълбочи своите усилия - се засенчват от нарастващите вълнения в Близкия изток.

Представители на ръководената от Саудитска Арабия ОПЕК ще се срещнат с делегация на ръководена от Русия коалиция от 10 държави на 5-ти и 6-ти декември във Виена. Те ще преговарят за удължаване на споразумението за свиване на производството на петрол, като в момента сделката е за ограничения до 1.2 млн. барела на ден до март 2020 г.

Дебатът вероятно ще се влияе силно от IPO-то на държавната компания Saudi Aramco. Саудитският производител ще обяви цените на акциите си на 5-ти декември.

Страхувайки се, че несигурността може да доведе до рязък спад на цените на петрола, кралството иска споразумение за удължаване на ограниченията в производството до поне юни 2020 г., са заявили представители на Саудитска Арабия.

„За Саудитска Арабия е необходимо барелът да се търгува поне за 60 долара за барел“, коментира саудитски консултант в петролната индустрия. „Рияд не може да си позволи цените да намаляват, тъй като това ще удари местните инвеститори, участвали в първичното публично предлагане“, допълва той.

Ходът по удължаване на ограниченията ще бъде компромис между производителите от Персийския залив и Кремъл. Руските петролни компании са заявили пред властта в Москва, че предпочитат да изчакат поне до март, за да излязат с решение за сделката за производството на петрол, съобщава руската новинарска агенция Interfax.

“От една страна, те искат да подкрепят Саудитска Арабия, но от друга страна, търсят начини да се разминат с по-големи съкращения“, обяснява Чарлс Холис, управляващ директор на консултантската фирма за геополитически риск Falanx Assynt.

Също така Саудитска Арабия обмисля да задълбочи понижаването на собственото си производство заради прогнози за слабо търсене през първото тримесечие на следващата година. Но според представители на властта в Рияд подобна стъпка не е много вероятна, освен ако другите страни членки на ОПЕК не изпълнят договорените съкращения на тяхното производство.

Новият саудитски министър по петрола Абдулазиз бин Салман планира да възобнови натиска срещу страни като Ирак и Нигерия, чието производство е над договорените нива.